VANDALISME DEL 29-M
Crònica 01/04/2012

Presó per a tres dels detinguts pels aldarulls de la vaga

Els jutges de guàrdia han decretat presó sense fiança per a tres dels detinguts pels aldarulls del dia de la vaga. Cinc joves més podran eludir-la si paguen fiances d'entre 3.000 i 4.000 euros.

Laura Díaz-roig
3 min
Alguns grups de violents, amb el rostre tapat, van incendiar la porta del BBVA situat al passeig de Gràcia de Barcelona.

BARCELONATres dels detinguts pels aldarulls durant el dia de la vaga general del 29-M van ingressar ahir de matinada a presó de forma provisional i sense possibilitat de fiança acusats de desordres públics. Els jutges de guàrdia, a més, van decretar presó amb fiances d'entre 3.000 i 4.000 euros per a cinc detinguts més.

Dos dels tres joves que han ingressat a presó són estudiants i estan acusats de "desordre públic, danys, lesions i de portar elements incendiaris", mentre que el tercer, acusat també de desordres públics per haver col·locat contenidors a la via pública, té diversos antecedents policials per fets similars i està imputat en el bloqueig del Parlament el 15 de juny.

Respecte a aquest últim, en la seva interlocutòria, la jutge de guàrdia -que en va ordenar l'ingrés a presó a instància de la fiscalia- té en compte la futura celebració de manifestacions i esdeveniments "que per la seva naturalesa són propicis a actuacions criminals".

Amb la presó, diu, vol "evitar la reiteració delictiva". En concret, a l'escrit menciona les manifestacions de l'1 de maig, Dia Internacional dels Treballadors, les protestes per la reunió del Banc Central Europeu a Barcelona el dia 3 de maig o els possibles altercats posteriors al partit entre el Barça i l'Espanyol, previst per al primer cap de setmana de maig. A més, també destaca la seva participació en els fets del Parlament.

18 detinguts en llibertat

En total, de les 79 detencions a tot Catalunya, 38 van quedar sense efecte. Divendres van passar a disposició judicial 14 persones i ahir 13 més. D'aquests 27 detinguts, 18 han quedat en llibertat amb càrrecs, un altre en llibertat sense càrrecs, i a tres més els han decretat presó sense fiança. Els altres cinc, acusats de desordre públic, atemptat i danys, podran eludir la presó amb fiances d'entre 3.000 i 4.000 euros.

L'Associació d'Estudiants Progressistes (AEP), de la qual són membres dos dels joves que han ingressat a presó, va criticar ahir la "insòlita" decisió de la jutge i van mostrar el seu suport al recurs d'apel·lació que presentarà la defensa dels joves aquest dilluns.

Detencions "arbitràries"

En un comunicat, l'AEP va assegurar que es van detenir els dos estudiants "arbitràriament" i "amb la voluntat política de marcar precedent a futures mobilitzacions". "Volen instaurar un règim de por que freni les protestes legítimes", van afirmar els estudiants, que van exigir que no se'ls utilitzi com a "caps de turc" i que deixin en llibertat els empresonats. Van destacar que els estudiants són joves "que participen socialment de manera legítima i necessària a través de diverses associacions" i que la decisió és "exagerada", ja que no tenen antecedents. Aquests dos estudiants van ser detinguts durant els aldarulls del matí. Segons l'associació, enmig de les accions organitzades pels piquets de la vaga general de la Zona Universitària, els Mossos "van començar a perseguir" els estudiants que van decidir dividir-se . Mentre un grup nombrós es dirigia cap a les Corts, agents dels Mossos de paisà van interceptar tres dels estudiants al carrer Numància. "Un va poder fugir, però els altres dos van ser detinguts", diu l'associació. Molts companys i familiars dels detinguts es van concentrar ahir davant la Ciutat de la Justícia, on va continuar el degoteig de declaracions.

L'advocat d'un dels joves, Jaume Asens, membre de la Comissió de Defensa del Col·legi d'Advocats de Barcelona, va lamentar l'actuació "preventiva" de la jutge i va recordar que el delicte de desordres públics està castigat amb penes de sis mesos a un any i mig de presó -si no hi ha circumstàncies agreujants- i que els acusats que no tenen antecedents no ingressarien a presó si són condemnats amb sentència ferma.

stats