SANITAT
Crònica 20/09/2011

Pressió farmacèutica als hospitals espanyols

Lara Bonilla
2 min
La farmacèutica suïssa Roche assegura que farà tot el possible per "no perjudicar ni els pacients ni els hospitals".

Barcelona.La farmacèutica Roche busca una "solució urgent" als impagaments d'alguns hospitals espanyols que, en alguns casos, superen els 900 dies. Tot i que el ministeri de Sanitat diu que no tem que Roche deixi de subministrar medicaments, com ha fet amb els hospitals de Grècia a causa de la seva morositat, el cert és que la farmacèutica també ha posat l'Estat espanyol en el punt de mira.

L'alerta va saltar el cap de setmana quan, en una entrevista publicada al diari The Wall Street Journal , el president del grup suís, Severian Schwan, anunciava que havia tallat el subministrament de fàrmacs en alguns hospitals grecs i no descartava prendre mesures similars en altres països, com ara Espanya.

Deute al límit

En un comunicat difós ahir per Roche, s'alertava que la situació de deute en algunes comunitats autònomes "es troba al límit" i posava com a exemple Castella i Lleó, Cantàbria, Andalusia, València i Castella-la Manxa, on els terminis de pagament acumulen retards d'entre 600 i 700 dies. Sobre Catalunya no van oferir dades. La companyia està negociant amb les conselleries de Sanitat de diverses comunitats per trobar una solució que garanteixi la seva activitat i que no perjudiqui ni els pacients ni el funcionament dels hospitals.

A través d'un portaveu, Roche va explicar que la seva situació és més "vulnerable" que la d'altres laboratoris farmacèutics, ja que dos terços de les vendes les fan a hospitals públics, que són els més afectats per les retallades sanitàries. A Catalunya, per exemple, Salut preveu reduir la despesa farmacèutica un 11% al llarg d'aquest any. L'objectiu és potenciar els genèrics. El ministeri de Sanitat ha llançat un missatge de tranquil·litat i ha assegurat que els pacients no han de témer perquè el cas grec és molt diferent de l'espanyol. De fet, fonts de la Unió Europea també insisteixen que són dues situacions diferents, ja que Grècia té els medicaments més cars de tota la UE a causa de la corrupció del seu sistema sanitari. El govern espanyol reconeix que els hospitals tenen deutes però que, al final, "sempre paguen".

stats