Crònica 07/06/2011

Pressió per quedar-se els serveis d'emergència

L.b.
2 min
Els hospitals privats també volen que els derivin part de les urgències mèdiques poc greus.

BARCELONA.Ara més que mai hospitals públics i privats lluiten per guanyar activitat. Els primers han de fer front a les retallades que els imposa el departament de Salut per contenir la despesa sanitària, i els segons han vist com es reduïen els seus ingressos, ja que des de l'inici de la crisi moltes persones s'han donat de baixa de mútues. És per això que el sector privat pressiona ara per quedar-se amb part de l'activitat que generen els serveis d'emergència, com el 061. "Truques a una ambulància i et porten a un centre públic, i estem intentant que tant les urgències com les activitats programades també les pugui assumir la sanitat privada", diu Cristina Contel, presidenta de l'Associació Catalana d'Entitats de Salut (ACES), la patronal del sector privat.

La patronal vol que prevalgui un criteri de proximitat en què també es tinguin en compte els hospitals privats. "La prioritat serà sempre l'accidentat però demanem que a l'hora de decidir a quin centre se'l porta no se'n tingui en compte la titularitat", diu Lluís Monset, director general d'ACES, que considera que això també beneficiaria els hospitals públics "perquè descongestionaria les urgències". "Hi ha ferits lleus a qui no cal portar a l'UCI del Clínic, i això va en la línia de reordenar i racionalitzar els serveis sanitaris", afegeix Contel.

L'estratègia de la patronal privada després dels anuncis de Salut és radicalment diferent de les percepcions que tenien en els primers mesos del nou Govern, quan la conselleria de Boi Ruiz va avançar que caldrien retallades a la sanitat pública. En aquell moment, els hospitals i les clíniques privades van calcular que la seva facturació podria créixer fins a un 20% a causa de l'increment de les llistes d'espera.

La duresa de la crisi econòmica, la pèrdua d'afiliats a les mútues de salut -es dóna més de baixa la població jove i sana que no pas la més adulta i amb patologies greus- i el canvi del model públic, amb un augment de l'activitat privada a la majoria d'hospitals, s'han girat en contra del sector, malgrat que des de la Generalitat s'insisteix que en cap moment es vol perjudicar els centres sanitaris privats.

stats