Crònica 10/09/2011

Prevenir un altre 11-S

Ronald K. Noble
2 min

The New York Times / Secretari general de la InterpolDeu anys després de l'assassinat de milers de ciutadans de més de 90 països, encara no hem deixat enrere l'amenaça del terrorisme global. La mort de Bin Laden, l'eliminació dels camps d'entrenament afganesos i la pressió a Al-Qaida només han modificat -que no aturat- l'amenaça.

S'han frustrat atemptats per les millores en els sistemes d'intel·ligència, de seguretat i en les lleis, i per la col·laboració ciutadana. Però hem vist matances a Bali, Casablanca, Kampala, Londres, Madrid, Moscou i Bombai, i també a l'Afganistan, l'Iraq i el Pakistan. Molts països han transformat la seva postura post 11-S, centrada en Al-Qaida, per una altra que té en compte tota la delinqüència internacional i la seguretat a la xarxa.

Però ara tot canvia a causa d'una mobilitat, física i virtual, sense precedents; la revisió sistemàtica del passaport a les fronteres és una prioritat absoluta. Menys d'una quarta part dels països del món fan comprovacions amb la base de dades de la Interpol, que inclou 30 milions de documents de viatge robats o perduts. Omissió que posa en perill la vida de la gent. I això només és la meitat de la feina. Ara que les emigracions arriben a nivells rècord, sembla necessari que els emigrants tinguin documents d'identitat electrònics amb dades biomètriques contrastables amb la Interpol.

D'altra banda, la mobilitat virtual planteja nous desafiaments. L'any 2000 hi havia menys de 400 milions de persones connectades a internet, s'estima que el 2015 n'hi haurà 2.500.

L'11-S va orquestrar-se, en part, a través de comptes de correu electrònic. Avui internet ha pres el lloc de l'Afganistan com a camp d'entrenament terrorista. El ciberespai és un mitjà per al terrorisme i la delinqüència internacional, en el qual encara no s'ha fet cap esforç significatiu per abordar les amenaces.

Per això la Interpol va decidir crear a Singapur un centre global per preparar el món en la lluita contra la ciberdelinqüència i reforçar la ciberseguretat. Deu anys després, cal preguntar-se si hem fet tot el que podíem per evitar un altre 11-S.

stats