Crònica 06/02/2012

Primàries "a la francesa" per escollir el pròxim candidat socialista

Ara
2 min
José Luis Rodríguez Zapatero i el seu successor, Alfredo Pérez Rubalcaba, a la cloenda del Congrés.

BARCELONAUna de les principals novetats que ha deixat el 38è congrés del PSOE, més enllà de l'elecció dels seus líders, és l'aprovació d'una esmena que fixa l'organització d'unes primàries obertes a la ciutadania per escollir el candidat a la Moncloa. Serà la fórmula que podrien haver d'afrontar el nou secretari general, Alfredo Pérez Rubalcaba, -o algú de la seva confiança- i l'aspirant derrotada, Carme Chacón, si decideix plantar cara de nou. Una conferència d'organització que el PSOE ha de fer abans de l'estiu en determinarà els detalls, tot i que Rubalcaba va avançar que serien primàries "a la francesa".

El Partit Socialista de França va obrir el procés als ciutadans que, tot i no ser afiliats, estiguessin inscrits al cens, paguessin un euro i firmessin una adhesió als valors de l'esquerra. Més de 2,6 milions de francesos van participar en l'elecció d'Hollande com a candidat el 2012, entre sis candidats a doble volta. El PSC ja va acordar al seu congrés traslladar aquest mètode.

Altres novetats del congrés en aquest àmbit han estat l'extensió de les primàries als municipis de més 20.000 habitants com a mecanisme de tria de candidats a l'alcaldia, l'aposta per les llistes desbloquejades i obertes, i el treball per la presència equilibrada d'homes i dones en els primers llocs de les llistes al Congrés i al Senat.

La ponència va rebre 16.000 esmenes, que refoses van quedar en 12.415. Se'n van incorporar -transaccionades o íntegres- 10.000. Les modificacions aprovades abastaven tots els àmbits i reclamaven, per exemple, acabar amb els privilegis de l'Església o simplificar el sistema tributari per equiparar la càrrega impositiva a les rendes del treball i del capital. El congrés va incorporar la necessitat d'acostar el PSOE al moviment dels indignats , fer prevaler la política als mercats, augmentar el període de prescripció dels delictes de corrupció, garantir el tancament de les nuclears el 2028 o equiparar el permís de paternitat de pares i mares.

stats