MÚSICA
Crònica 04/10/2011

El Primavera Sound exporta el festival a Porto

Una setmana després de l'edició catalana, Porto acollirà l'Optimus Primavera Sound, que reunirà un 60% dels artistes que tocaran a Barcelona en un recinte amb capacitat per a 30.000 persones.

Marta Salicrú
3 min
30.000 ENTRADES 1. El Parque da Cidade acollirà el Primavera Sound portuguès. 2. Els organitzadors ahir a la presentació a Porto.

Porto.Feia temps que l'organització del Primavera Sound es plantejava la possibilitat de muntar un festival fora d'Espanya, un esdeveniment musical amb la filosofia de l'exitós festival de Barcelona. Des d'ahir ja té seu: del 7 al 10 de juny, una setmana després del San Miguel Primavera Sound 2012, Porto acollirà l'Optimus Primavera Sound, quatre dies de concerts a l'aire lliure i en un marc urbà d'artistes de l'escena independent internacional.

L'Optimus Primavera Sound combinarà els concerts al centre de Porto, que té un casc antic declarat Patrimoni de la Humanitat per la Unesco, amb els directes en un recinte amb capacitat per a 30.000 persones al Parque da Cidade, un parc urbà de 80 hectàrees que té en comú amb el Fòrum de Barcelona -on se celebra el San Miguel Primavera Sound- l'accés al mar. Però si bé el Fòrum és una enorme plaça dura, el Parque da Cidade segueix el model de parc verd i boscós.

"El pròxim festival el farem a Grècia", feia broma ahir, a Porto, Gabi Ruiz, codirector del San Miguel Primavera Sound amb Albert Guijarro (també director de la Sala Apolo) i Pablo Soler. Segons Ruiz, qualsevol que es pregunti què fa el Primavera Sound a Portugal en el context de crisi en què viu el país també hauria de preguntar-se què fa el festival a Espanya. "I mentre el Sónar se'n va a la colònia, nosaltres anem a la metròpoli", tornava a fer broma Ruiz, en referència a l'edició que el festival de música avançada celebrarà aquest any a São Paulo.

Socis locals amb experiència

¿Per què el Primavera Sound ha triat Porto per muntar-hi un festival? Expliquen Gabi Ruiz i Albert Guijarro que, per començar, la idea de muntar un festival a l'estranger no va sorgir del Primavera Sound. Promotores i ciutats de tot el món -entre les quals Santiago de Xile, Viena, Tòquio i São Paulo - van proposar al Primavera la possibilitat de muntar festivals amb la seva marca, però de totes les propostes que van rebre només la de Porto era irresistible.

Per dur a terme l'Optimus Primavera Sound l'organització del festival s'ha associat amb la promotora portuguesa Ritmo, que des de fa 20 anys munta el Paredes de Coura, un festival de línia musical similar a la del Primavera, que en l'edició del 2011 va reunir Pulp, Mogwai, Battles i Twin Shadow, tots ells artistes que han passat pel Fòrum.

D'altra banda, l'Optimus Primavera Sound també compta amb el suport de l'Ajuntament de Porto, que amb el festival vol fer una aposta pel turisme cultural. D'ideologia socialdemòcrata, la Cambra Municipal de Porto ha estat implicada des del primer moment en la proposta de fer un Primavera a la ciutat portuguesa. De fet, el projecte neix quan l'Ajuntament de Porto proposa a la promotora de Paredes de Coura que munti a la ciutat un festival urbà. És quan Ritmo s'adona que li estan demanant de muntar un festival com el Primavera Sound que la promotora portuguesa i l'Ajuntament de Porto posen en comú una proposta conjunta i la plantegen a l'organització del Primavera Sound.

Segons Gabi Ruiz, el principal valor de tenir el suport de l'Ajuntament de Porto no és tant l'ajuda econòmica -que ahir encara no va poder concretar-, sinó les facilitats a l'hora de tirar endavant el festival. "L'aportació econòmica és important, però no és decisiva", va dir. "El que ens ha mogut a venir ha estat el suport de l'Ajuntament en la cessió del parc i en les facilitats que ens han donat". Pel que fa al finançament del festival, el Primavera Sound de Porto té de patrocinador principal l'operadora de telefonia Optimus, la tercera operadora de telefonia de Portugal.

Paral·lelisme amb Barcelona

Una altra de les claus a l'hora de muntar el festival a Porto ha estat, segons Ruiz, "els paral·lelismes entre Porto i Barcelona". Segons el director del Primavera, Porto té una relació amb Lisboa similar a la que Barcelona té amb Madrid. Tant Barcelona com Porto són la "segona ciutat" dels estats als quals pertanyen, dues ciutats creatives que disputen la capitalitat cultural a les capitals polítiques. La proximitat amb el mar, les dimensions, el clima i l'oferta de serveis són altres trets que Porto comparteix amb Barcelona.

La primera tongada de mil abonaments per a l'Optimus Primavera Sound van sortir ahir a la venda a un preu de 65 euros.

Simultàniament, el San Miguel Primavera Sound, que se celebrarà del 30 de maig al 3 de juny, va posar a la venda els primers 1.200 abonaments -després d'esgotar els abonaments conjunts amb el Primavera Club del desembre-, que es van exhaurir en només 30 minuts, quan encara no s'ha fet públic ni un sol dels artistes que hi tocaran. Els cartells de tots dos Primavera Sound s'aniran anunciant alhora, i el gruix de la programació s'anunciarà al febrer.

stats