CLAM CONTRA LES RETALLADES
Crònica 19/04/2011

Primers acomiadaments en hospitals

L'Hospital Plató de Barcelona és el primer de la xarxa pública que prescindirà de personal a causa de les retallades. El centre anuncia un ERO que afectarà entre 40 i 50 professionals.

Carles Arbolí
2 min
La convulsió que viu el sector sanitari amb les reduccions pressupostàries es visualitza  a l'exterior de molts centres, com a l'Hospital de Sant Pau.

BARCELONA.El fantasma dels acomiadaments en centres hospitalaris és ja una realitat. Després que en les últimes setmanes s'hagi especulat sobre el nombre de treballadors que podrien perdre la feina a causa de la tisorada sanitària -la UGT alerta que podrien ser 7.300 llocs de treball-, el primer hospital que ha decidit fer-ho és el Plató de Barcelona. El centre acomiadarà un deu per cent de la plantilla i ho farà a través d'un expedient de regulació d'ocupació (ERO) que afectarà entre 40 i 50 professionals de l'hospital, segons ha confirmat el director gerent de Plató, Jordi Pujol. "És l'única solució i ho fem per responsabilitat", explicava el responsable del centre sanitari.

L'Hospital Plató té una plantilla pròxima al mig miler de treballadors i és el primer centre de la xarxa hospitalària d'utilització pública (XHUP) que decideix acomiadar professionals a causa de la davallada pressupostària. "La retallada en el nostre cas és del vuit per cent, però a aquest percentatge cal afegir-hi el diferencial de l'IPC que tampoc podem repercutir", assenyala Pujol. Es tracta d'una situació que suposava que aquest 2011 "no es podria suportar" en les mateixes condicions que l'any anterior. "El 2010 ja va ser molt difícil i enguany no quedava altra solució", afegeix el director del centre, que recorda que abans de prendre aquesta decisió ha mantingut fins a 42 reunions amb representants del personal. Tot i això, la UGT va criticar ahir que l'hospital es decantés pels acomiadaments quan, segons la delegada del sindicat al centre, Teresa de Pazo, "les retallades es podrien produir en altres partides, sense prendre mesures dràstiques que recaiguin sobre una plantilla que ha permès que l'hospital sigui premiat pel tracte humà del seu personal i per la seva eficiència".

El director gerent de l'Hospital Plató admet el malestar que genera l'ERO a la plantilla del centre, però recorda que "els sindicats representen els treballadors, però nosaltres som els responsables d'aquests mateixos treballadors". Segons Jordi Pujol, l'actual situació del sector sanitari es produeix perquè "fa molts anys que s'havia d'haver fet una reflexió sobre l'eficiència del model" i insisteix que "tot el que passa ara és estructural i, per tant, les solucions han de ser també de caràcter estructural".

stats