PRÒXIM ORIENT
Crònica 21/09/2011

Protesta de colons jueus contra el reconeixement palestí a l'ONU

Anna Garcia
2 min
Un grup de colons jueus de l'assentament d'Itamar (a prop de Nablús, Cisjordània) es van manifestar ahir en contra la sol·licitud d'adhesió de Palestina a les Nacions Unides.

Hebron (Palestina)Els colons jueus es van anticipar ahir a les manifestacions previstes per avui i demà a Ramal·lah per reivindicar la creació d'un Estat palestí. Sota el lema "Aquesta és la nostra terra" centenars de persones es van manifestar a Cisjordània en contra de la iniciativa del president de l'Autoritat Nacional Palestina (ANP), Mahmud Abbas, de sol·licitar el reconeixement de Palestina com a estat de ple dret a l'ONU. Per prevenir qualsevol incident, un total de 2.000 soldats reservistes s'han desplegat aquests dies a la regió per evitar enfrontaments entre colons i palestins.

Més de cent persones es van desplaçar ahir des de l'assentament d'Itamar, on va ser assassinada una família jueva fa uns mesos, fins a Nablús. Segons l'agència de notícies palestina Maan, un centenar de colons -paral·lelament- van entrar al poble d'Asiraa al-Qibiliya i van començar a atacar els residents. Dotzenes de colons també es van congregar a l'assentament de Beit Etel, a prop de Ramal·lah, i al Rothschild Boulevard de Tel Aviv sota la consigna "La terra d'Israel per a la gent d'Israel". A l'entrada de l'assentament de Kyriat Arba, als afores d'Hebron, els colons van desplegar pancartes en què es podia llegir "Judea [nom bíblic d'una part de Cisjordània] pertany als jueus".

Boaz Haetzni, un dels organitzadors de la marxa d'Hebron, es mostrava tranquil davant dels mitjans de comunicació, i va afirmar que "no aconseguiran res [en referència als palestins]", alhora que va manifestar la seva intenció i la dels seus veïns de manifestar-se de manera pacífica. "La violència sempre ve dels àrabs. Nosaltres som civils, només esperem que l'exèrcit respongui als atacs terroristes", va subratllar, i va matisar que l'exèrcit israelià no els havia facilitat cap tipus de material antiavalot. Per a Haetzni no és cap gest d'hostilitat retirar els diners que els Estats Units atorguen cada any a l'ANP. Al seu costat un activista animava el primer ministre israelià, Benjamin Netanyahu, a mostrar-se impassible a la demanda d'un Estat palestí. "El món l'hi agrairà", va dir.

Assentaments a Cisjordània

Entre els manifestants hi havia mares amb fills carregats de banderes israelianes, joves i també el conegut líder religiós sionista Baruch Marzel, que va assegurar: "No existirà Palestina. Els àrabs tenen altres llocs on anar, però nosaltres només tenim aquest". Marzel, exmembre del partit racista Kach, il·legalitzat pel govern d'Israel, creu que divendres "els àrabs podrien atacar entre quinze i vint assentaments" quan Abbas s'adreci al Consell de Seguretat.

Al costat de Kach, Tzippi Schlissel, de 46 anys, mare d'11 fills i 8 néts, també es mostrava ferma i decidida a no cedir ni un pam als palestins. "Si els àrabs volen viure aquí, en pau, però sense modificar la nostra terra, poden quedar-se. Si no, tenen molts altres llocs on anar. Nosaltres només tenim aquest petit punt de la terra i el seu nom és Judea". Al seu costat tres dels seus fills portaven un cartell fet a mà en el qual es podia llegir: "Aquest és el meu únic país".

stats