SEGURETAT
Crònica 04/04/2012

Puig crearà una web per identificar violents amb l'ajuda dels ciutadans

Mà dura contra la violència al carrer. El Govern va presentar ahir un conjunt de mesures per combatre l'auge de les "guerrilles urbanes". Es crearà una web perquè els ciutadans identifiquin els violents.

Laura Díaz-roig
2 min
EVITAR ROSTRES OCULTS Interior vol prohibir que els ciutadans es manifestin amb la cara tapada i, així, evitar que els violents -com els que van trencar vidres el 29-M- s'amaguin per no ser identificats.

BARCELONA.El departament d'Interior vol evitar que imatges com les del 29-M -la jornada de la vaga general- es repeteixin. Per això ahir va presentar una bateria de mesures per intentar acabar amb les "guerrilles urbanes", un fenomen en alça que es va visualitzar dijous passat i que corre el risc de "cronificar-se", segons l'opinió del conseller Felip Puig. El pla d'acció d'Interior va més enllà de la reforma legal. Implica també una millora de la capacitat operativa de la policia i del sistema de seguretat, i més complicitat en el rebuig social de la violència.

Puig, que ahir va detallar el pla de xoc del Govern contra els violents, vol que els greus aldarulls de la vaga general signifiquin un punt d'inflexió. Aposta, doncs, per un enduriment de penes i una restricció dels drets d'aquest tipus de "delinqüents", que dissuadiran els joves -més d'un miler, segons Interior- que fomenten la violència "per diversió". De moment, Puig es vol assegurar que els responsables de la batalla campal del 29-M (es van detenir 79 persones i se'n van imputar 15 més) siguin castigats. La conselleria ha obert 94 expedients sancionadors, que estan en suspens mentre dura el procediment judicial. En el cas que els detinguts quedin sense càrrecs, Interior tramitarà una sanció. A més, el Govern ha obert expedients als sindicats CGT i CNT, promotors de la manifestació que suposadament va desencadenar els disturbis.

Perseguir xarxes socials

Entre les mesures presentades ahir per Puig, una de les que criden més l'atenció és la creació d'una pàgina web que permeti que els ciutadans puguin col·laborar en la identificació dels violents. El projecte preveu que, a partir d'imatges públiques i denúncies dels ciutadans, es puguin desplegar investigacions policials que acabin amb la imputació dels violents. La conselleria està estudiant els requisits legals per crear aquesta web, de la qual, de moment, no es tenen detalls. A més, la policia també analitzarà blogs i comentaris a les xarxes socials que promoguin actes de violència urbana.

Puig va destacar que hi haurà canvis en el funcionament dels Mossos, prenent d'exemple policies de països europeus que ja han viscut episodis de violència similars. El cos incrementarà en 100 efectius la unitat antiavalots i instal·larà nous elements de filmació per facilitar l'acumulació de proves. Puig també proposarà la creació d'un fiscal especial per tractar els casos de violència urbana i la unificació dels criteris judicials per fomentar la presó provisional. Les mesures hauran d'anar acompanyades, segons el conseller, d'un "necessari rebuig social" que aïlli els violents.

Reformes legals

Més enllà de la reforma del Codi Penal, anunciada pel ministre d'Interior, Jorge Fernández Díaz -que suposarà un enduriment de les penes per potenciar la presó provisional-, el Govern sol·licitarà la revisió de lleis orgàniques que afecten el dret de reunió i la seguretat ciutadana per afrontar el problema de l'ocultació de la identitat. "És el moment de reflexionar sobre mesures complementàries", va dir Puig, en referència a restriccions com ara ordres d'allunyament. També va obrir la porta a les identificacions preventives d' individus durant el transcurs de les concentracions.

stats