EL SETGE AL PARLAMENT
Crònica 24/06/2011

Puig reconeix errors i promet mà dura

Marc Colomer
3 min
Conseller qüestionat Felip Puig s'ha convertit en només un mes en el conseller que acumula més compareixences al Parlament a petició pròpia .

Barcelona"Traurem la pols i el rovell que durant quatre anys ha acumulat el Codi Penal". Així de contundent va cloure el conseller d'Interior, Felip Puig, la seva compareixença a la comissió d'Interior del Parlament per donar explicacions sobre l'operatiu policial del 15 de juny, el dia del setge dels indignats al recinte parlamentari del Parc de la Ciutadella, que va acabar amb una dotzena de diputats agredits quan grups d'incontrolats van intentar impedir-los l'entrada a la cambra catalana. És la manera que va utilitzar, no pas poc gràfica, per advertir que no en deixarà passar ni una i que farà tot el que estigui al seu abast, col·laborant amb la fiscalia i la justícia, per trobar els responsables de les agressions i esprémer al màxim el Codi Penal per condemnar-los, si cal per la via penal, també amb voluntat de crear jurisprudència. Deixava anar així, i de passada, una clara crítica als seus predecessors al departament d'Interior.

En la compareixença, un Felip Puig de verb sempre afilat, però ahir amb un to especialment moderat, no va defugir l'autocrítica, la justa i matisada, en admetre alguns errors de previsió de l'operatiu. "Malgrat haver assolit tots els objectius, no puc ni podem estar del tot satisfets", va admetre Puig davant l'evidència que l'operatiu no va impedir agressions ni l'entrada normal al Parlament ni tan sols a les principals autoritats del país, que davant la impossibilitat de fer-ho en cotxe o a peu, van acabar entrant-hi en helicòpter -"mètodes excepcionals, només per a emergències", segons el conseller-, començant pels presidents Artur Mas i Núria de Gispert, per garantir l'inici puntual del ple. "Hauríem volgut que les coses sortissin millor, però també és cert que haurien pogut sortir pitjor", encara va afegir Puig, que va "lamentar profundament" les agressions i la imatge del Parlament "sotmès al risc de bloqueig", que "no pot quedar impune ni es pot repetir".

Suport d'Artur Mas

El conseller va rebre ahir de nou l'abric del president Mas, que, malgrat les crítiques de l'oposició, va justificar la seva entrada en helicòpter a la Ciutadella per evitar projectar una "sensació de segrest".

El conseller d'Interior va insistir a vincular l'intent de desallotjament de plaça Catalunya del 27 de maig amb els fets del 15 de juny al Parlament. En tots dos casos "hi va haver violència: contra els Mossos i contra els diputats". Deixava clar així que el 27 de maig grups violents ja es van aprofitar del moviment pacífic, que el 15 de juny al Parlament "es van amagar sota l'activisme no-violent, entremig de la tropa d'infanteria d' indignats ".

Segons ell, la complexitat del dispositiu del 15 de juny, la "dinàmica cada cop més sofisticada" de grups violents ("guerrilles urbanes"), a més de l'ús moderat de la força per part de la policia per evitar una "espiral de violència", van condicionar i "superar" el dispositiu planificat. L'oposició en bloc es va encarrgar de retreure-li "improvisació" per una concentració anunciada dies abans i de manera reiterada. El conseller tenia coll avall que les crítiques li haurien plogut igualment tant si es quedava curt com si es "passava de frenada". Per això, va fer èmfasi en el missatge que no n'hi ha prou amb simples condemnes de la violència, sinó que ha d'haver-hi un "rebuig" frontal que va alertar que no sempre hi ha hagut ni hi ha.

Crides a dimitir

Per tot plegat, els portaveus del PSC i d'ICV-EUiA a la comissió d'Interior, Joaquim Llena i Jaume Bosch, van suggerir que Puig hauria d'haver cessat. Així, mentre Bosch l'acusava d'haver portat la policia al límit del precipici en només sis mesos, Puig s'hi tornava: "La sensació que tenim nosaltres és que l'estem traient del pou", va etzibar-li.

No es van apuntar, en canvi, a les demandes de dimissió ERC i el PP, que sí que van carregar contra l'operatiu policial. Pel diputat del PP Pere Calbó, Felip Puig va actuar "com si el fenòmen dels violents fos nou a Barcelona, i no ho és". Calbó va reclamar celeritat en la identificació i càstigs exemplars. El diputat d'ERC Oriol Amorós, en canvi, va deplorar "l'enorme incompetència" del conseller, i li va suggerir, com també van fer els ecosocialistes, que es faci acompanyar d'algú "que en sàpiga, més enllà de si té o no carnet de Convergència". Ara bé, l'esquerra va demanar també al conseller que no criminalitzi el moviment dels indignats en bloc. Un moviment que continua desconcertant dreta i esquerra.

stats