CONTRAST ENTRE DOS EXECUTIUS Reportatge
Crònica 15/02/2011

Puig triga un mes i mig a no deixar ni rastre de Saura

Roger Tugas
4 min
ICV, PSC

No van enganyar ningú: CiU va fer una oposició implacable als antics consellers d'ICV i, en campanya, va prometre fer marxa enrere immediatament en algunes de les seves mesures estrella. Tanmateix, pocs esperaven que el desmantellament fos tan ràpid. La portaveu ecosocialista, Laia Ortiz, ho atribueix a l'"afany de revenja" de la federació. Fonts d'Interior, un dels departaments més actius a l'hora d'enterrar el llegat ecosocialista, ho neguen i atribueixen els canvis al fet que les polítiques de CiU i ICV "no coincideixen" i ara els ciutadans han "avalat" la seva opció.

Ortiz coincideix que, excepte en l'autogovern, les dues formacions es troben "als antípodes", però precisament aquesta celeritat a girar el timó reforça ICV com a oposició. "Per contrast, encara es veurà més ràpid" quin és el model de cada partit, afirma.

Les àrees de gestió dels ecosocialistes durant els seus set anys al Govern han estat principalment Interior, Participació Ciutadana i Medi Ambient, tot i que també han intervingut en mesures d'altres departaments liderats per PSC o ERC. És en aquestes matèries en què CiU ha impulsat més canvis i n'ha anunciat més d'ençà que ha format govern.

01. Limitació de 80 km/h

Una mesura difícil de frenar, i amb molts matisos

L'eliminació del límit de 80 quilòmetres per hora als accessos a Barcelona era una de les reivindicacions estrella de CiU en campanya. Asseguraven que la velocitat no afecta el medi ambient ni la sinistralitat, però un cop a Govern els tècnics no han opinat el mateix. Al final, l'executiu ha hagut de mantenir la mesura en un terç de les carreteres afectades i, on l'ha retirat ho ha fet de forma matisada i segons les condicions atmosfèriques de cada dia. La supressió ha comportat també tensions entre els departaments d'Interior i Sostenibilitat.

02. Codi ètic de la policia

Una retirada amb dimissions com a conseqüència

L'anterior conseller d'Interior, Joan Saura (ICV), va rebre crítiques de la policia per implantar, durant la campanya electoral, un codi ètic per garantir la bona praxi policial. L'actual conseller, Felip Puig, l'ha derogat i n'ha promès un de nou basat en el "consens". La retirada ha comportat dimissions al Comitè d'Ètica dels Mossos, entre les quals la del seu president, Carlos Jiménez Villarejo, proper als ecosocialistes. L'organisme perilla.

03. Violència masclista

Una supressió disfressada de transversalitat

El programa de seguretat contra la violència masclista, que fixava una estratègia conjunta davant aquesta xacra, va ser una mesura impulsada per Saura que va gaudir d'un cert consens, però això no l'ha salvat del purgatori. Puig va eliminar-lo per decret però des del seu departament asseguren que es "continuarà lluitant" de forma transversal contra les agressions de gènere. Una altra mesura que el conseller tenia previst suprimir, la implantació de càmeres de videovigilància a les comissaries dels Mossos, s'ha mantingut perquè ara les considera "necessàries" per "demostrar falses acusacions" i "controlar el delinqüent". Ha estat la seva única concessió.

04. Participació ciutadana

El reconeixement de l'ONU no en garanteix el manteniment

L'ONU va atorgar el 2008 un premi a la direcció general de Participació Ciutadana, una aposta clau d'ICV, per la seva tasca de foment de la participació però això no ha impedit que el nou Govern hagi prescindit de l'àrea, que, per CiU, és secundària.

05. Memorial Democràtic

L'executiu redimensiona l'ens per "despolitizar-lo"

Els directius del Memorial Democràtic, destinat a recuperar la memòria històrica del 1931 al 1980, patien pel futur de l'organisme, però la consellera de Governació, Joana Ortega, n'ha garantit el manteniment. Tot i això, en reduirà els recursos i el personal, per "despolititzar-lo". No desapareix, però serà anecdòtic.

06. Impost de successions

Després de salvar-lo amb el tripartit, CiU el suprimirà

Fa un any, ICV-EUiA va mantenir el pols amb el PSC i va aconseguir que el tripartit mantingués l'impost de successions per a les rendes més altes, però ara CiU, amb el probable suport del PP, es prepara per rematar-lo. Tanmateix, el PSC veu més clar des de l'oposició la necessitat de mantenir-lo en època de crisi i els partits d'esquerres en fan bandera com a reivindicació compartida.

07. Medi ambient i aigua

L'economia se situa per sobre del medi ambient i perilla l'ACA

La federació s'ha mostrat molt crítica amb la política mediambiental d'Iniciativa, que ha qualificat de massa "rígida". El nou Govern prioritzarà el desenvolupament econòmic per sobre de la sostenibilitat, eliminant part de la normativa aprovada. Igualment, el conseller d'Agricultura, Josep Maria Pelegrí, vol estudiar un possible transvasament del riu Roine per pal·liar possibles mancances hídriques a Catalunya. Això frena la "nova cultura de l'aigua" que perseguia ICV, basada en la racionalització de l'ús. Els ecosocialistes també han criticat la designació d'un alt càrrec d'Agbar, Leonard Carcolé, com a director de l'Agència Catalana de l'Aigua. Temen que CiU vulgui privatitzar-la.

08. Infraestructures

Veuen la llum el Quart Cinturó i la línia de la MAT

Dins el propi tripartit, entre ICV-EUiA i ERC van frenar obres com el Quart Cinturó, que, amb CiU, veuran la llum definitivament. Ortiz lamenta que les retallades no arribin a aquesta infraestructura, però, en canvi, sí que afectin la construcció de la línia 9 de metro, que, assegura, beneficiaria més gent. El conseller d'Empresa, Francesc Xavier Mena, ha avançat també que no se soterrarà la línia de molt alta tensió que transportarà energia des de França, una reivindicació ecosocialista.

09. Segregació escolar

El Govern concertarà escoles que separin nenes i nens

El tripartit va patir moments de tensió quan ICV-EUiA va oposar-se a articles de la llei d'educació que el PSC va pactar amb CiU, com els que permeten subvencionar centres concertats que segreguen per sexe. Contradient la llei espanyola d'igualtat, la consellera Irene Rigau incrementarà aquestes ajudes.

10. Noves competències

Mas renegociarà traspassos tancats per Saura

Malgrat que Saura va fer una valoració positiva dels traspassos aconseguits pel tripartit i liderats per ell, ara el Govern només en dóna per bons cinc, en vol renegociar sis -com Rodalies o immigració- que considera mal pactats i recorda que n'han quedat 29 per tancar.

stats