ESQUERRA EL DEBAT INTERN
Crònica 18/12/2010

Puigcercós ofereix el seu cap si no pot unir el partit

El president d'ERC se sotmet a la confiança del consell nacional d'avui després del 28-N. Ha demanat als consellers que el ratifiquin per conduir un congrés pacífic amb candidatura única.

Marc Colomer
2 min
Puigcercos, Aquest

BarcelonaJoan Puigcercós serà ratificat avui pel consell nacional d'ERC, però en cap cas serà un xec en blanc. Puigcercós ha recorregut el territori amb una promesa: si no és capaç de garantir la unitat del partit en una candidatura única de cara al congrés del 2011, plegarà.

D'aquesta manera s'ha assegurat un vot de confiança que li atorgarà tot el poder per conduir el procés de catarsi. El territori ha expressat clars símptomes de cansament per les batalles internes, i no es vol ni plantejar la possibilitat d'haver de concórrer a les municipals amb un soroll de fons que s'ha demostrat que no fa res més que minar la moral col·lectiva de l'organització. Puigcercós apel·larà avui a la responsabilitat dels integrants del màxim òrgan entre congressos per poder afrontar amb unes mínimes garanties les municipals.

Per calmar les ires dels sectors més partidaris de les dimissions, el president d'ERC ha ofert als territoris que ha visitat una sortida que busca conduir el procés des de la calma, encara que sigui tensa: vot de confiança perquè pugui recuperar l'autoritat orgànica que les urnes li han manllevat amb el compromís de treballar per un congrés d'unitat, malgrat les dificultats. Puigcercós ofereix pau i control del partit d'ara a les municipals per després intentar una candidatura única, de consens, per al congrés. Però si no se'n surt i s'albira un congrés de confrontació com el del 2008, amb diferents candidatures, Puigcercós se n'anirà a casa. Aquest és el compromís.

Enlaire queda, això sí, quin paper hi volen jugar, tant Puigcercós com Ridao, en aquesta eventual llista de concentració. Els resultats del partit a les municipals pesaran significativament en la decisió final.

La marató que ha fet l'aparell del partit pel territori des del 28-N per travar el consell nacional permet entreveure un resultat folgat, però Puigcercós no es pot permetre ser avalat per una majoria dèbil (menys d'un 60%) d'un òrgan fins ara afí. Els dirigents d'ERC són conscients que recolliran un vot de càstig, que tot apunta que arribarà de federacions crítiques (no només pels resultats, sinó també per la gestió de la derrota) com la de Barcelona, que lidera Jordi Portabella, entre altres sectors incipients.

Canvis en l'executiva A més de la ratificació de Puigcercós, el secretari general defensarà el full de ruta per afrontar el procés que s'obre fins al congrés de la tardor. El pla preveu la renovació de l'executiva i la permanent. La nova direcció reivindicarà legitimitat per actuar en aquest procés de transició. Els dirigents de nova fornada sortits del congrés del 2008 es queixen que en aquest temps s'han dedicat més a gestionar les contradiccions de ser al Govern que a projectar el futur. Ara, diuen, tenen les mans més lliures.

stats