Crònica 11/05/2011

Puigcercós es val d'Escòcia per exigir a CiU un referèndum

Sara González
2 min
El líder d'ERC, Joan Puigcercós, acompanyat d'alguns dels candidats d'ERC al Maresme, també va lamentar les retallades als béns públics que capitaneja el Govern.

Catalunya és com Escòcia. Però Espanya no és com el Regne Unit. Ras i curt. Amb aquesta constatació el líder d'ERC, Joan Puigcercós, va resumir ahir que la fita de la independència seguirà sent un miratge si ha de dependre de Madrid. Per això, esperonat per l'embranzida dels independentistes escocesos i des d'Arenys de Munt, "el bressol de la independència", el president republicà va instar Artur Mas a posar fi a aquesta travessia del desert: o el govern espanyol accepta el concert econòmic per a Catalunya o CiU haurà d'impulsar un referèndum vinculant per la independència "com el d'Escòcia". En plena campanya, ERC, que vol conservar el seu últim baluard, el municipal, recupera la seva proposta estrella per a aquesta legislatura i es reivindica com l'autèntic pal de paller de l'independentisme.

"Tot el que depèn de Madrid és paper mullat: l'Estatut, el finançament...", va deplorar Puigcercós. I si el concert econòmic corre la mateixa sort, la sortida és, per a Puigcercós, emular Escòcia. No va dubtar a fer paral·lelismes, sobretot per subratllar els diferents estadis democràtics. "El Regne Unit ha dit que respectarà el referèndum, tot i que farà campanya pel no. El dia que sentim un Zapatero dient això, Espanya haurà fet un gran pas democràtic", va assegurar el líder d'ERC.

La "causa nacional" i la sortida de la crisi van de bracet, segons els republicans, i esdevenir un estat en el si de la Unió Europea és "la fita més important que tindrà Catalunya els pròxims anys". I per marcar perfil i desmarcar-se de les noves forces polítiques que pugnen per ocupar el seu espai, es va aferrar als 80 anys de trajectòria d'ERC defensant la sobirania dels catalans.

La pugna per ser el referent

Arenys de Munt, el "volcà" que es va acabar convertint en un èxit "impensable" a Barcelona, serà precisament el reflex d'aquesta pugna per mantenir-se com a referent independentista. Arenys de Munt 2000, el partit de l'alcalde, Carles Móra, no es tornarà a presentar a les municipals. ERC, que ara és segona força amb tres regidors, es debatrà amb una CUP previsiblement creixent -el seu únic regidor va ser qui va presentar la moció per a l'organització de la consulta- per l'alcaldia. Però tot apunta que CiU, que també té tres regidors, serà la parella de ball decisiva de l'un o de l'altre. Diferent és l'escenari a la capital del Maresme, Mataró, on ERC, que ara governa en tripartit, presenta una llista que suma altres partits independentistes. Tot apunta que l'alcalde socialista, Joan Antoni Baron, aguantarà el cop d'una CiU en alça.

Els republicans s'hi juguen molt, el 22-M. Després de la patacada del 28-N, els 1.580 regidors que té el partit en petits i mitjans municipis són el seu últim baluard. De fet, conscients que la desfeta del tripartit els passarà factura, consideren que aconseguint 1.200 regidors en les properes municipals salvarien els mobles i es mantindrien folgadament com a tercera força municipalista. El gran fracàs seria tornar a xifres dels anys 90. ERC assumeix que es trencarà la línia ascendent de les darreres convocatòries. El 2003 van passar de 676 a 1.278 regidors i el 2007 van sumar 300 regidors més. Lluny d'experimentar un creixement similar, ara l'objectiu és minimitzar els danys en la seva malla de poder territorial. L'alcaldable d'ERC d'Arenys de Munt, Joan Rabasseda, va recordar que, en tot cas, el 22-M, és Santa Rita, patrona dels impossibles.

stats