CURSA CAP A L'ELISI
Crònica 06/01/2012

Puja el to entre Sarkozy i Hollande per un insult

El primer xoc entre els dos contrincants a les presidencials franceses ha arribat per un suposat insult d'Hollande al president. El centredreta s'ha abocat a explotar l'enèsim error del candidat socialista.

àlex Vicente
2 min
Puja el to entre Sarkozy  I Hollande per un insult

PARÍSLa precampanya francesa s'escalfa. El candidat socialista a la contesa electoral, François Hollande, va reunir dimarts un grup de periodistes en un restaurant parisenc per comentar, lluny dels micròfons, el seu punt de vista sobre la cursa a l'Elisi. Durant la conversa, Hollande hauria imitat el president francès, Nicolas Sarkozy, mentre definia la seva estratègia electoral. "[Sarkozy] es presentarà davant els francesos i els dirà: «Sóc un president fracassat des de fa cinc anys. Sóc un tipus fastigós, però reescolliu-me perquè, en aquest període difícil, sóc l'únic capaç [de presidir França]. Sóc jo qui té el coratge»", hauria expressat Hollande.

El diari Le Parisien va apostar per saltar-se l'anomenat off the record , la pràctica periodística que impedeix reproduir converses confidencials sense l'acord de l'interlocutor, i va fer pública la declaració del candidat socialista, que també hauria qualificat de "sicaris" els membres més destacats de l'entorn de Sarkozy. "La tria d'aquest qualificatiu diu molt sobre l'estima que té pel seu adversari. Per aquesta raó, hem decidit publicar-ho", va justificar ahir el diari. La majoria de periodistes presents a la reunió, enviats per mitjans de tota mena d'inclinació ideològica, van desmentir que Hollande volgués insultar Sarkozy i van aclarir que es tractava d'una conversa informal.

L'equip del president, que ja fa setmanes que té Hollande al punt de mira, va aprofitar una vegada més per insinuar la seva incompetència per al càrrec i deixar entreveure que el candidat no està a l'altura de la funció presidencial. "Ho trobo totalment escandalós. Quan es tenen arguments a aportar al debat polític, cal aportar-los. No s'ha d'insultar els altres", va assegurar el ministre d'Interior francès, Claude Guéant, un dels pitbulls del president Sarkozy. La plana major del centredreta s'hi va unir poc després.

El cap del partit governamental Unió per un Moviment Popular (UMP), Jean-François Copé, va expressar que "Hollande està en el registre de la injúria i la instrumentalització, en lloc de fer propostes valentes". Per a Copé, l'aspirant socialista a l'Elisi ha posat de manifest la seva "concepció" dels "adversaris polítics i del sentit d'estat". "El que injuria és el mateix que no sap què fer amb la jubilació, les finances públiques i l'educació nacional", va afegir. La diputada ultrasarkozista Nadine Morano va exigir al candidat socialista que es disculpés públicament, com també van demanar altres veus conservadores.

Hollande: "Ja n'hi ha prou"

Hollande va esperar a ahir per sortir a l'arena pública. No va precisar si les declaracions eren certes o no, però va sol·licitar a la dreta francesa que aturi la seva campanya de desgast. "Ja n'hi ha prou de polèmiques", va dir. "No accepto les manipulacions inacabables de la UMP". El capítol suposa un nou pas en fals en la difícil entrada en campanya del candidat socialista, marcada per problemes de comunicació i el desencant creixent de l'electorat progressista respecte al candidat, que ha renegat d'algunes de les propostes que havia fet durant les primàries socialistes, com ara el manteniment de l'edat legal de la jubilació als 60 anys o un nou model de fiscalitat més redistributiva.

stats