MEMÒRIES
Crònica 16/02/2012

Pujol admet que l'escenificació del pacte del Majestic va ser "excessiva"

Marc Colomer
2 min

BARCELONA.L'expresident de la Generalitat Jordi Pujol admet en el tercer i últim volum de les seves memòries - De la bonança a un repte nou. 1993-2011 (Proa), a càrrec del periodista Manuel Cuyàs- que l'escenografia que va envoltar el 1996 el pacte del Majestic amb el PP de José María Aznar va ser "excessiva" i se li va "escapar" de les mans. "Hi va haver fotos, brindis, encaixades de mans. Per al meu gust, tot plegat molt excessiu. Se'm va escapar". La revelació pren un sentit significatiu just quan CiU i PP han segellat l'acord pels pressupostos que ha venut amb tota opulència Alícia Sánchez-Camacho. Això sí, l'expresident torna a relatar les bondats d'aquell pacte, que va condicionar al fet que el PP deixés d'atacar la llengua i de qüestionar la unitat lingüística amb el valencià i a frenar "l'agressivitat" d'Aleix Vidal-Quadras.

Pressions de l'empresariat

En el volum definitiu de les memòries, que surt a la venda el dia 23, Pujol també narra les pressions de deu empresaris catalans i del PSOE perquè CiU entrés el 1993 al primer govern de Felipe González sense majoria absoluta. Malgrat que assegura que amb el PSOE va aparcar del tot el rancor després del cas Banca Catalana, explica com el rebuig a aquell oferiment i al que més tard li faria Aznar va ser un "encert". Dos anys després, amb el PSOE envoltat d'escàndols, "els mateixos deu" empresaris li demanaven que retirés el suport al govern espanyol. Amb el transvasament altre cop damunt la taula, l'expresident explica a les memòries que encara creu que el pla hidrològic d'Aznar hauria pogut ser "beneficiós" per a Catalunya.

Jordi Pujol fa balanç de la seva obra de govern, admet que l'encaix amb Espanya que ha defensat sempre ha "embarrancat" i fa un pas inèdit fins ara en el reconeixement del seu successor al capdavant de CiU, Artur Mas: "Un autèntic líder que de debò acaba d'esborrar la meva figura com a polític". "Potser sí que ara podria dir que he arribat al final del trajecte", conclou.

stats