CONGRÉS DELS NACIONALISTES
Crònica 26/02/2012

Pujol reclama més ambició nacional

Ambició, actitud d'estat i buscar com construir la plena sobirania per a Catalunya. Aquest és el full de ruta que marca Oriol Pujol, futur secretari general de CDC, de cara al congrés dels nacionalistes.

Oriol March
2 min
El futur secretari general de CDC, Oriol Pujol, va intervenir ahir en la convenció nacional que va celebrar la Joventut Nacionalista de Catalunya (JNC) a Vilanova.

VILANOVA I LA GELTRÚ"Tenim clar el què , i ara l'important és definir el com ". Amb aquestes paraules es va referir ahir Oriol Pujol, el futur secretari general de CDC, al rumb que ha de prendre el partit en el seu pròxim congrés, que se celebrarà els dies 23, 24 i 25 de març a Reus. La traducció: els nacionalistes asseguren que tenen clar que el sobiranisme ha de ser l'espai polític central de Catalunya -tal com marca la ponència política del seu conclave-, però que cal anar amb molt de compte amb el com . Una manera de fer que, segons va explicar ahir Pujol davant la convenció nacional de la Joventut Nacionalista de Catalunya (JNC), ha d'estar impregnada d'una "actitud d'estat".

Precisament aquest és un dels punts centrals del Projecte itinerari , el nom que rep el paquet d'esmenes que la JNC ha presentat de cara al congrés de CDC. Ahir les van presentar davant tres dels quatre membres de la futura cúpula: Oriol Pujol, Francesc Homs -el futur vicesecretari d'estratègia- i Josep Rull, el pròxim secretari d'organització. Només hi va faltar Lluís Corominas, que al març esdevindrà vicesecretari de coordinació institucional.

El sí a les consultes

En el seu discurs Pujol va treure pit pel vot afirmatiu que tant el president de la Generalitat, Artur Mas, com el seu pare i expresident, Jordi Pujol, van fer efectiu a la consulta independentista de Barcelona del 10 d'abril de l'any passat. Un missatge dirigit "als que encara dubten sobre quin què [plena sobirania] regeix ara a CDC". Amb tot, Pujol també va insistir a fer una crida a la centralitat en la mesura que al partit nacionalista hi caben totes les sensibilitats ideològiques de Catalunya. En resum: que CDC ha de seguir sent un moviment nacional, més que un partit "en els esquemes estrictes" de la paraula.

En clau interna, el to sobiranista exhibit per Pujol es traduirà, segons va explicar Josep Rull, el futur responsable d'organització, en un augment de la musculació del partit per tenir-lo preparat de cara al procés del "dret a decidir". Una afirmació que dóna forces als que pretenen que del congrés en surti un partit que faci de llebre i empenyi el Govern en matèria nacional. I més si, com demana la JNC, calen eleccions si fracassa el pacte fiscal.

stats