ELECCIONS PRESIDENCIALS
Crònica 24/02/2012

Putin escenifica la seva força electoral

El primer ministre rus, Vladímir Putin, ho té tot de cara per guanyar les presidencials. El seu primer acte electoral es va convertir en un bany de masses i les enquestes li auguren una victòria àmplia.

Bricio Segovia
2 min
Putin escenifica  la seva força electoral

MOSCOUQuan falten deu dies per als comicis i davant uns 130.000 simpatitzants, Vladímir Putin va fer ahir la seva primera aparició en un acte electoral a Moscou. "Vosaltres i jo som un poble guanyador, ho tenim als gens, es transmet de generació en generació i ara també guanyarem", va exclamar Putin a l'estadi olímpic Luzhnikí, ple de gom a gom. Si les enquestes no s'equivoquen, el líder rus recuperarà amb més del 50% dels vots la cadira presidencial que va deixar el 2008 després de vuit anys. Però mentre Putin es pot permetre no aparèixer ni a la seva publicitat, la resta de candidats han optat per campanyes convencionals, tot i que una mica extravagants.

Sense alternatives reals

El nacionalista Vladímir Zhirinovski en protagonitza la més escandalosa. Al seu anunci televisiu fueteja un ase mentre crida: "Aquest desgraciat ruc és un símbol del nostre país!" En altres països, l'anunci hauria estat retirat per la pressió de les protectores d'animals, però a Rússia tothom li riu la gràcia perquè és conegut per les seves excentricitats. L'analista política del Fons Carnegie de Moscou Masha Lipman qüestiona que aquesta estratègia hagi estat encertada: "Si aquesta és la seva impressió del país, és força ofensiva".

L'aspirant del Partit Comunista, Guenadi Ziugànov, mostra en el seu vídeo una sèrie d'imatges de la Rússia moderna. "El país que mostra és meravellós. És una Rússia d'enormes i ostentoses factories, d'espectaculars muntanyes i valls. Quin sentit té competir contra la persona que ha aconseguit un país tan fantàstic, doncs?", assenyala Lipman. Tot i així, les enquestes situen Ziugànov com el contrincant més fort de Putin, però amb una diferència percentual d'uns quaranta punts.

El favorit, absent a la publicitat

D'altra banda, el multimilionari Mikhaïl Prókhorov adreça el seu discurs a una creixent classe mitjana i liberal. En la seva publicitat aposta per una "nova Rússia" i per un "president que ens faci tornar a creure en nosaltres". Tot i que la seva campanya sembla la més equilibrada, el tercer home més ric del país es va guanyar quan era jove una fama de playboy que ara li passa factura. Els russos, a més, relacionen els milionaris amb les fraudulentes privatitzacions de l'època postsoviètica, i Prókhorov va començar a enriquir-se gràcies als vincles amb l'expresident Borís Ieltsin.

El socialdemòcrata Serguei Mirónov és crític amb la corrupció i parla d'un canvi de la cúpula de poder. Tot i això, no s'ha unit als milers de russos que han protestat contra la corrupció i el frau electoral.

En el món de la publicitat electoral russa l'únic absent és Vladímir Putin. Ivan Zasurski, professor de periodisme a la Universitat Estatal de Moscou, considera que durant la campanya l'exagent del KGB es pot permetre no participar en la propaganda electoral perquè ja és el primer ministre. "És l'únic candidat amb tant poder i amb tanta atenció dels mitjans. Està demostrant que és l'únic candidat real". I és que, a diferència de la resta de països democràtics, a Rússia el candidat menys visible a la campanya és el que té més punts de guanyar els comicis.

stats