REFORMA DEL SISTEMA FINANCER
Crònica 01/03/2011

Qatar promet invertir 3.000 milions a Espanya

Ariadna Carbonell
1 min

Barcelona.A escassos 10 dies de conèixer el veredicte del Banc d'Espanya sobre les necessitats de finançament de les caixes, el govern espanyol va trobar ahir un primer inversor estranger disposat a entrar en el procés de recapitalització de les entitats d'estalvis. Es tracta del fons sobirà de Qatar, que preveu aportar 300 milions d'euros per reforçar el sistema financer espanyol.

De visita a aquest emirat del golf Pèrsic, el president José Luis Rodríguez Zapatero va tancar una inversió de 3.000 milions d'euros en empreses espanyoles dels sectors de les telecomunicacions i l'energia. L'emirat de Qatar, conegut pel seu patrocini l'any vinent de la samarreta del FC Barcelona a través de la Fundació Qatar, també va firmar un acord marc de cooperació en infraestructures que servirà perquè les grans constructores espanyoles participin en un pla de 150.000 milions de dòlars per equipar l'emirat per al Mundial de futbol del 2022.

Els progressos del govern coincideixen amb la gira iniciada per la CECA per atreure inversió de la Xina. La delegació espanyola va reunir-se ahir amb el China Development Bank, l'ICBC i la China Investment Corporation.

En paral·lel als esforços de la Moncloa i la patronal de les caixes, arribava el cop de l'agència de qualificació Moody's. Si bé la setmana passada Standard & Poor's s'alineava amb el govern espanyol i assegurava que les necessitats de les caixes se situaven en 20.000 milions, Moody's va situar ahir les seves previsions molt per sobre d'aquesta xifra: 50.000 milions d'euros. L'agència creu que serà necessària una completa neteja de pèrdues als balanços de les entitats que elevaran les seves necessitats de capital.

stats