Crònica 12/06/2011

Quasi 200 empreses rebutgen la pujada de sou fixada per conveni

E.f.
2 min
La patronal metal·lúrgica i els sindicats van signar les taules salarials el mes passat.

Barcelona.A Barcelona hi ha 183 empreses del sector del metall que han demanat formalment no aplicar els increments salarials previstos al conveni col·lectiu per aquest any, que preveu pujades del 5%. L'acord entre la Unió Patronal Metal·lúrgica (UPM) i els sindicats CCOO i UGT per signar les taules salarials el mes passat contemplava més facilitats perquè les empreses poguessin quedar exemptes d'apujar els salaris, no només en cas d'acreditar pèrdues, sinó també si preveien que en tindrien o que l'increment les abocava a problemes de viabilitat.

Ara hi ha sobre la taula 183 casos d'empreses del metall que negocien amb els representants dels treballadors el despenjament salarial. Si no hi ha acord entre les parts, però, entrarà en joc la segona part de l'acord entre patronal i sindicats: la comissió paritària, segons va explicar a l'ARA el secretari general d'Indústria de CCOO, Javier Pacheco.

La comissió paritària haurà de fer de mediadora perquè les empreses i els treballadors arribin a un acord. L'objectiu és evitar que els casos acabin al Tribunal Laboral de Catalunya i que se segueixin judicialitzant aquests processos, una via que acaba sent excessivament lenta i contraproduent.

Els sindicats, però, ja han advertit que seran molt curosos a l'hora d'examinar la documentació que arribi a la comissió paritària, especialment en els casos en què el motiu sigui la previsió de pèrdues.

El president de la patronal metal·lúrgica, Antoni Marsal, diu que l'increment salarial del 5% es va pactar fa quatre anys sense preveure que la situació de les empreses seria com és ara. La patronal constata que la sortida de la crisi està sent "molt i molt lenta" i la situació de moltes empreses és encara precària.

El sector del metall barceloní ha estat pioner en aquesta fórmula que ara pot prendre més protagonisme amb la reforma de la negociació col·lectiva a nivell estatal, que dóna més atribucions a les comissions paritàries.

stats