BUNDESBANK
Crònica 01/04/2011

Quatre hostesses estafen 6 milions d'euros amb monedes velles

A.c.
2 min
Monedes convertides en ferralla, com les del Bundesbank.

Barcelona.Sembla el guió perfecte per a una pel·lícula de robatoris singulars. Quatre membres del personal de cabina de l'aerolínia alemanya Lufthansa han estafat 6 milions d'euros al Bundesbank amb un joc de recompra de monedes. L'estafa, que es va allargar entre el 2007 i el 2010, consistia a quedar-se amb la moneda que el banc central alemany retirava de circulació pel mal estat del metall.

El personal del Bundesbank desmuntava l'anella de les monedes -d'un i dos euros- i se'n desprenia per fer-ne ferralla. Tanmateix, els detinguts anaven acumulant aquest metall -fins a 29 tones- que posteriorment quatre hostesses de l'aerolínia Lufthansa que viatjaven regularment a la Xina transportaven a aquest país. Allà, eren muntades de nou i retornades al banc central alemany, que les canviava per bitllets.

El frau comença quan la banda organitzada compra la ferralla que el banc central alemany posa a la venda per al reciclatge del metall de les monedes que treia de circulació. Els compradors d'aquestes monedes desmuntades les enviaven en carregaments cap a la Xina, on es tornaven a muntar i es preparaven per viatjar de nou cap a Alemanya en enviaments que superaven els 10.000 euros, el màxim no declarable a les duanes del país.

La investigació d'aquesta xarxa va començar l'any passat, quan els funcionaris de duanes alemanys de l'aeroport de Frankfurt van veure que una hostessa de Lufthansa tenia dificultats per manipular el seu equipatge, que pesava molt. Quan van inspeccionar la maleta, van adonar-se que estava plena de monedes d'un i dos euros. Tots els detinguts han estat acusats de posar en circulació diner fals.

Lufthansa va comunicar que havia estat informada de la situació per les autoritats alemanyes i que no faria declaracions. La fiscalia va dir que cap dels membres del personal del Bundesbank es sospitós d'estar implicat en la trama.

stats