Crònica 07/02/2011

Quatre mesos sense cobrar

La lentitud de la justícia es fa especialment difícil de suportar en casos com els salaris pendents de cobrar que ha deixat l'empresa adjudicatària de serveis de neteja viària Cosbapsa a Torredembarra.

Dani Revenga
2 min
Els treballadors de la neteja de Torredembarra, de l'empresa Cosbapsa, protesten perquè no cobren.

Tarragona.A la demarcació de Tarragona el conflicte més dramàtic d'empreses adjudicatàries de serveis municipals és el de Cosbapsa, que treballa en la neteja viària de municipis del Tarragonès i el Baix Penedès. Les seves dificultats de solvència les pateixen una setantena de treballadors de poblacions com Torredembarra, Creixell o Roda de Berà. La situació més greu es viu a Torredembarra, on una desena de treballadors porten gairebé quatre mesos sense cobrar. Farts de retards i impagaments, els operaris d'aquest servei es van tancar al saló de plens de l'Ajuntament l'11 de novembre per demanar solucions. Fruit d'aquesta mobilització, el consistori va decidir iniciar els tràmits judicials per extingir la seva relació amb Cosbapsa, una situació que a hores d'ara es troba estancada als tribunals.

La lentitud de la justícia, però, mostra la seva pitjor cara en el cas del cobrament dels salaris pendents. El sindicat Comissions Obreres va demanar l'embargament preventiu de l'empresa, una acció judicial que permetria que els diners de l'Ajuntament arribessin directament als treballadors, que després de gairebé quatre mesos sense cap ingrés estan en una situació límit, en lloc de ser absorbits pels deutes de l'empresa. Però el cas ha quedat aturat al jutjat número 2 de Tarragona, que no el considera urgent. Manolo Ruíz, de CCOO, assegura que estan "indignats amb la jutge per la lentitud i per les dificultats que posa per tirar endavant el procés" i afegeix que no entenen "com es pot dir que no és urgent solucionar la situació de deu famílies que s'han quedat sense ingressos". Segons les previsions dels advocats de CCOO, la solució judicial del cas podria trigar mesos a arribar.

La situació de Torredembarra se la miren amb lupa alguns dels treballadors que l'empresa Cosbapsa té a altres municipis de la zona. El seu dia a dia és també molt complicat, tot i que l'endarreriment de les nòmines que estan patint és menys greu: de dos mesos i mig. Àngel Martín de Sande, d'UGT, reconeix que de moment no proven la via judicial perquè miren d'aconseguir "que vagin arribant diners per la via de la negociació, ja que si anem als jutjats trigarem més a cobrar i la gent ja està molt escurada".

Segons Martín de Sande, l'empresa els ha promès que la setmana que ve pagaran el 80% de desembre i una petita part de novembre que està pendent.

stats