UNA POTÈNCIA EMERGENT
Crònica 22/12/2010

Què busquen els grans líders mundials a l'Índia?

Dmitri Medvédev, el president rus, va ser ahir l'últim dels cinc membres permanents del Consell de Seguretat de l'ONU que visiten l'Índia enguany. Tots han signat acords comercials importants.

Cristina Mas
2 min
PIB, Borregueros

El primer ministre de l'Índia, Manmohan Singh, no ha parat els últims mesos de fer-se fotos amb els principals líders mundials. Resumim algunes claus de l'atractiu del subcontinent per a les grans potències.

A. Un mercat emergent

L'Índia ha experimentat un creixement econòmic continu en la darrera dècada. Lluny dels efectes de la crisi mundial, ahir Times of India anunciava que tancarà l'any fiscal amb un increment del PIB del 9%. "Té una economia molt potent i un fort factor demogràfic que juga al seu favor: són 1.300 milions de persones", recorda Eva Borregueros, especialista en l'Índia i el Pakistan de la Casa Àsia. Els pilars d'aquest creixement són una urbanització de llarg recorregut, la demanda d'infraestructures i una població jove (més del 50% tenen entre 15 i 49 anys) amb nivells d'ingressos creixents. "Es preveu que el 2030 l'Índia passi al davant de la Xina com el país més poblat del planeta", afegeix. L'Índia ha apostat per les noves tecnologies, encara que aquesta indústria puntera està molt concentrada a Bangalore i ocupa només el 0,5% de la força laboral.

L'espectacular creixement econòmic contrasta amb unes profundes desigualtats socials. "El complex sistema de castes manté greus desigualtat socials i impossibilita el progrés d'una part de la població. Més de 432 milions de persones viuen encara per sota de l'índex de pobresa", recorda Jordi Folgado, director general de la Fundación Vicente Ferrer, l'ONG que treballa al sud-est del país.

B. L'equilibri a l'Àsia

"El que volen els Estats Units, França i Rússia, com el Japó i Corea del Sud, és que l'Índia es converteixi en el contrapès de la Xina a l'Àsia", explica Jaume Giné, professor de relacions internacionals d'Esade. Giné destaca que la Xina s'ha convertit en el primer soci comercial de Nova Delhi, tot i que la balança comercial és favorable a Pequín. "També hi ha un desequilibri qualitatiu, perquè la Xina exporta manufactures cada vegada més sofisticades, mentre que l'Índia ven bàsicament matèries primeres, sobretot carbó", apunta.

C. Democràcia i el Pakistan

"L'Índia es la democràcia més poblada del planeta: des de la seva independència el 1947 no ha patit cap cop militar. Això no vol dir que les llibertats de les persones es respectin sempre, però ens permet tenir l'esperança que les tensions socials podran trobar una sortida", explica Borregueros. L'experta considera que Occident hauria de premiar aquesta trajectòria i alhora mantenir bones relacions amb el Pakistan, l'enemic històric de l'Índia, que s'ha convertit en un aliat clau per als EUA en la guerra de l'Afganistan.

stats