CRISI ECONÒMICA ALS AJUNTAMENTS
Crònica 07/09/2011

Que l'Estat perdoni el deute municipal

Els ajuntaments catalans representats a la Federació de Municipis de Catalunya (FMC) ja tenen la seva tercera via per evitar tornar els diners avançats per l'Estat: una partida extra als pressupostos.

Albert Balanzà
3 min
A l'espera del que passi amb les arques municipals L'Ajuntament de Badia del Vallès encapçala la llista negra que el ministeri d'Economia va fer pública i que Amenaça 140 municipis catalans de no rebre més diners de l'Estat si no presenten les auditories corresponents a L'any 2010 abans d'aquest mes d'octubre.

Barcelona.Ni la via d'insubmissió fiscal simbòlica que el republicà Oriol Junqueras ha impulsat a Sant Vicenç dels Horts perquè és "tècnicament inviable" ni la que defensa l'Estat de demanar un crèdit a l'Institut de Crèdit Oficial (ICO) perquè "només allarga la malaltia". La Federació de Municipis de Catalunya, a través del seu president i alcalde de Sabadell, Manuel Bustos, va advertir ahir que el millor pedaç a l'actual problema conjuntural que ha plantejat l'Estat, el retorn de 576 milions d'euros en concepte de saldo a favor dels municipis que ha portat la liquidació d'impostos de l'any 2009, és una condonació. El perdó del deute.

El comitè executiu de la FMC, reunit en sessió extraordinària -i necessària- per analitzar el xàfec que cau sobre els ajuntaments catalans (possibles fallides compensades amb augments d'impostos, deutes de la Generalitat, exigències econòmiques de l'Estat), va aprovar un acord que presentarà en l'assemblea de la Federació de Municipis i Províncies (FEMP) del 24 de setembre i que reclama al govern de l'Estat que en els pressupostos del 2012 es prevegi una partida extra per compensar la quantitat que s'ha de retornar des dels municipis. "I així de manera consecutiva durant els quatre anys següents que es preveu per retornar aquests sobreingressos", diu l'acord.

"Viable i possible"

Bustos va defensar la tercera via com a "viable tècnicament i possible políticament" però va admetre que l'objectiu últim de l'alternativa que proposa la Federació de Municipis és "no ofegar els ajuntaments". Aquest, de fet, és el segon intent que les entitats municipalistes catalanes impulsen perquè les arques locals no hagin de tornar a l'Estat uns diners que ja han invertit i que no tenen: primer van demanar una moratòria i van rebre la negativa de la ministra Elena Salgado per resposta. I ahir van tornar a demanar-ne una altra, de moratòria, com una mena de repesca, fins al desembre, davant de l'amenaça d'Hisenda de no pagar als 140 ajuntaments que no lliurin les auditories corresponents a l'any 2010 abans de l'octubre. "A vegades només es tracta de problemes informàtics", va apuntar ahir Bustos.

Però els ajuntaments, que des dels anys noranta insisteixen en una solució estructural més que conjuntural a través d'un nou finançament local i que des de fa un parell d'anys ja parlen de risc de col·lapse administratiu, també amplien el seu memorial de greuges a la Generalitat, de qui reclamen que marqui un calendari per al retorn del deute viu, uns 500 milions d'euros, que els municipis han avançat i liquidat en els seus projectes acordats amb departaments, empreses i patronats del govern català. Ara mateix només la conselleria de Governació s'ha compromès, a través de la vicepresidenta i titular de la cartera Joana Ortega, a ingressar aquest any 65 milions que estan pendents i que majoritàriament corresponen al Pla Únic d'Obres i Serveis (PUOSC). Posats a demanar, la Federació de Municipis també avala que aquestes inversions deixin de ser finalistes -un percentatge sobre el global a canvi que cada municipi posi la resta- i que permetin una part controlada a despeses ordinàries.

Impostos com a símptoma

La pujada d'impostos com l'IBI o la creació de taxes d'escombraries allà on no n'hi havia que estan impulsant alguns ajuntaments són altres patates calentes que la FMC ha assumit com a necessàries en un moment que alguns municipis arriben justíssims a pagar les nòmines, malgrat que pot comportar algun cost polític. Però ahir Bustos també va fer un apunt en aquest sentit assegurant que tot plegat "no és la salvació" i que al cap i a la fi "no és just compensar el que deuen els governs de l'Estat i de la Generalitat" augmentant la pressió fiscal als veïns.

stats