Crònica 08/02/2012

Què passa si Grècia fa fallida?

2 min

La possible fallida de Grècia i la seva sortida de l'euro s'ha començat a desdramatitzar amb la idea que, en tot cas, pot ser inevitable. Els experts, però, discrepen respecte a les conseqüències que podria tenir per a tota la zona euro. Si s'accepta que els creditors no cobrin el deute, poden venir altres països amb problemes, com Portugal, Irlanda o, més tard, Espanya o Itàlia. Hi ha, a més, un factor polític determinant, que recorda Antón Costas: les eleccions presidencials franceses. La cancellera alemanya, Angela Merkel, està ajudant en la seva campanya el president francès, Nicolas Sarkozy, perquè sap, com recorda Costas, "que després anirà ella a les eleccions". I el fràgil consens que han aconseguit en el si de la Unió Europea pot quedar en res si perden les eleccions. Tot dependrà, en primer lloc, que Grècia accepti les exigències de la UE i s'acordi el segon rescat.

Antón Costas

Si hi ha problemes en les negociacions, la Unió Europea posarà el rellotge a zero i seguirà negociant. Ho ha fet altres vegades. La fallida de Grècia no es pot considerar, perquè arrossegaria tota la zona euro. Després de Grècia vindrien Portugal, Irlanda, i després Espanya o Itàlia. El que hi ha en joc és el mateix euro. Podria passar que tots els països recuperessin les seves monedes nacionals, però la transició seria terrible. El que passa és que Grècia necessita també un estímul de creixement, amb l'ajuda d'Alemanya.

Albert Marcet

El problema de Grècia és que la Unió Europea no ha pres cap decisió i ha deixat passar dos anys. Grècia no pot pagar. Els creditors ho hauran d'assumir. Grècia és conscient que si surt de l'euro crearà un problema greu a la UE i no acaba de fer les reformes que li demanen. Per a Espanya és inacceptable, perquè Espanya sí que pot anar pagant el deute i guanyant competitivitat i la qüestió grega està causant molts problemes. Crec que a Grècia no hi ha la voluntat de fer les reformes demanades, així que la fallida està a prop.

Gonzalo Bernardos

Grècia acabarà fent fallida. És un país que no pot recuperar la competitivitat amb l'euro. No podrà pagar el rescat. No és un problema de la zona euro, sinó de Grècia, que ha de decidir un camí: o deu anys d'estancament amb l'euro, una dècada perduda, o un any desastrós i arribar a una situació com la d'Argentina el 2002. El que veig, però, és que s'arribarà a un acord que tornarà a quedar obsolet d'aquí poc temps. La disjuntiva és que Grècia, pel bé d'Europa, s'immoli, cosa que no crec que facin els governants grecs.

stats