DESFETA ELECTORAL DELS SOBIRANISTES
Crònica 05/05/2011

El Quebec gira l'esquena Al procés d'independència

La derrota contundent del Bloc Quebequès a les eleccions qüestiona la supervivència de la reivindicació d'independència de la província francòfona del Canadà.

Núria Ferragutcasas
2 min
El líder independentista, Gilles Duceppe, va renunciar a continuar dirigint el partit.

WASHINGTON.El moviment separatista del Quebec va quedar totalment esmicolat en les eleccions legislatives del Canadà de dilluns. El Bloc Quebequès ja esperava un fort revés, però el resultat final va ser devastador. Els votants quebequesos pràcticament van escombrar tots els legisladors separatistes del parlament d'Ottawa i van propinar un fort cop als partidaris de la independència de la província francòfona. El partit es va quedar amb només quatre dels 47 escons de l'última legislatura. Per contra, el Partit Conservador del primer ministre, Stephen Harper, va aconseguir l'anhelada majoria absoluta contra tot pronòstic.

Les enquestes es van equivocar sobre l'abast de la derrota del Bloc i de la victòria dels conservadors, però la van encertar en l'ascens meteòric dels socialdemòcrates. El Nou Partit Demòcrata (NDP) va triplicar els seus diputats fins als 102 i va guanyar 60 dels 75 escons del Quebec.

Els bons resultats dels socialdemòcrates van provocar la desfeta del Bloc, però també la del Partit Liberal, que es va quedar en 34 escons. El líder i candidat del Bloc Quebequès, Gilles Duceppe, va renunciar al seu càrrec, tot i que va dir que el separatisme no estava mort. "Jo ho deixo, però d'altres seguiran fins que el Quebec es converteixi en un Estat".

Més de 15 anys del referèndum

Han passat quinze anys i mig des del referèndum sobiranista en què la independència del Quebec va ser rebutjada per tan sols 30.000 vots. L'endemà de les eleccions el perquè del daltabaix estava en boca de molts analistes. El professor de la Universitat de Montreal André Blais va explicar que la qüestió nacional ha perdut importància en el debat públic i que "el Bloc ara és percebut com un partit vell".

Molts analistes asseguren que el Bloc va apostar per una campanya avorrida que no va fer res per impedir que els seus seguidors fossin arrossegats pels cants de sirena optimistes del Nou Partit Demòcrata. Amb només quatre diputats, el Bloc ha perdut el grup propi al Parlament canadenc i, el que és pitjor, els recursos per al partit.

La desfeta és la fi del partit? Pel politòleg Denis Saint-Martin és un error pensar que els resultats signifiquen que el sentiment a favor de la independència s'ha esvaït. Al voltant d'un 40% de la població continua a favor de la secessió, una xifra que s'ha mogut poc els últims anys. "Es buscava un vot de protesta. No volien l' establishment , la classe dirigent. I el Bloc s'havia convertit en això".

A més, els votants van deixar el Bloc per la promesa del candidat de l'NDP, Jack Layton, d'intentar reobrir el debat sobre si la Constitució del Canadà ha de donar més competències al Quebec. Una promesa que serà difícil de complir sota el poder d'uns conservadors amb majoria absoluta.

stats