DE MILLET A URDANGARIN
Crònica 15/01/2012

Radiografia de la corrupció: de Millet a Urdangarin

Laura Díaz-roig
2 min
Fèlix Millet i Iñaki Urdangarin, el 26 de maig de 2005, en l'homenatge a l'aleshores president del Palau de la Música / XAVIER BERTRAL

BARCELONAEl 28 de maig del 2005 Iñaki Urdangarin i Fèlix Millet es van trobar en un homenatge al llavors president del Palau de la Música. Poc s'imaginaven que set anys més tard s'haurien convertit en els dos grans símbols de la corrupció a Catalunya i Espanya. La seva abraçada i la peculiaritat de l'acte -s'estava homenatjant, sense saber-ho, una persona que presumptament s'ha apropiat de més de 35 milions d'euros de la societat catalana- són el millor exemple de com el frau s'ha introduït en el moll de l'os de la societat.

La corrupció, que ha fet tremolar fins i tot la intocable casa reial, s'estén per Catalunya i Espanya i acapara els jutjats d'instrucció de tot l'Estat. Venim d'una setmana intensa, amb els populars Jaume Matas i Francisco Camps asseguts, per fi, al banc dels acusats; la instrucció de la trama de l'hotel del Palau finalitzada, i els indicis, que a poc a poc van sortint a la llum, que el duc de Palma va desatendre els consells del rei i va continuar fent negocis després que li demanés que deixés l'Instituto Nóos i marxés a l'estranger.

Les investigacions judicials

Els processos d'investigació judicial de les trames de corrupció són llargs i els judicis, eterns. El cas Millet s'investiga des de mitjans del 2009 i encara no hi ha data de judici per a cap de les quatre causes que els exdirectius del Palau tenen obertes -una s'ha tancat aquesta setmana-; gran part de les trames de Gürtel i Palma Arena encara estan en instrucció, igual que el cas Pretòria, que s'investiga des del 2009, i la trama de llicències de Ciutat Vella. Alguns de més recents, com els ERO d'Andalusia o el cas Campeón -que podria acabar implicant l'exministre José Blanco-, encara estan en una fase d'investigació molt preliminar, mentre que la trama Malaya, considerada el cas de corrupció més greu de l'Estat, amb 94 imputats, es jutja en blocs des del 2010. D'altres, però, ja tenen sentència, com el cas Minutas, tot i que el jutge ha decidit que no enviarà a presó provisional els condemnats -l'advocat i president del Sevilla FC, José María del Nido, i l'exalcalde de Marbella Julián Muñoz- perquè la sentència encara no és ferma.

Les investigacions han tret a la llum històries esperpèntiques, com la boda de la filla de Millet pagada amb diners del Palau, drogues comprades amb els diners dels ERO d'Andalusia, escombretes de vàter de 300 euros per a Matas, amenaces a exregidores i missatges entre empresaris que es feliciten per tenir amics al govern central: "Blanco [en referència al llavors ministre de Foment José Blanco] arreglarà les coses", va dir un empresari farmacèutic imputat a un dels seus socis.

Cap institució s'escapa ja de la corrupció, que es va agreujar amb la bonança de l'especulació immobiliària i que ara, en el context d'una duríssima crisi econòmica, posa en dubte els valors fonamentals del sistema democràtic.

stats