ENERGIA
Crònica 15/01/2012

Rafael Vidal: "La falta de suport polític ha perjudicat l'opció d'Ascó"

Oportunitat perduda "El magatzem de residus nuclears havia de suposar un impuls per consolidar el nostre pla de diversificació econòmica"

Dani Revenga
3 min
L'alcalde d'Ascó, Rafael Vidal, considera que tenia la candidatura més preparada per acollir el magatzem de residus nuclears.

El primer consell de ministres de Rajoy va desencallar la designació de la seu del magatzem de residus nuclears de l'Estat, que finalment va recaure en Villar de Cañas (Conca). Una decisió que estava enquistada des de feia dos anys, amb el desgast que això ha suposat per a les vuit candidates a acollir la polèmica instal·lació. Una és Ascó, a la Ribera d'Ebre. L'alcalde lamenta que s'hagi perdut una oportunitat de desenvolupament econòmic per a la zona.

A què atribueix la decisió d'optar per Villar de Cañas i descartar Ascó, entre altres candidates?

Ha sigut una decisió bàsicament política. Nosaltres pensem que teníem la candidatura més preparada des del punt de vista del nostre entorn socioeconòmic, les infraestructures, la ubicació... Els mateixos arguments que van fer que el Col·legi d'Enginyers Industrials de Catalunya assegurés que teníem la millor candidatura.

El govern espanyol els ha donat alguna explicació?

No, no ens han dit res.

El procés ha sigut llarg i s'ha estancat durant dos anys. Això ha comportat un desgast addicional?

Sobretot molta feina. Hem explicat el nostre projecte a qui ens ho ha demanat durant tot aquest temps. Sempre hi hem cregut i hem defensat la candidatura amb il·lusió, sense fer gaire cas del que en deien els detractors.

Creu que hi ha opcions que prosperi la impugnació que ha presentat AMAC?

Intueixo que, en cas que prosperi, el procés s'allargarà molt, però no sabria dir si hi ha gaires possibilitats que tingui èxit.

L'entorn d'Ascó estava dividit, el municipi hi estava a favor però el Govern i el Parlament s'hi oposaven. Això els ha passat factura?

Hem tingut suports importants des del primer moment: el Consell de Cambres de Comerç, especialment la Cambra de Reus, Pimec, organitzacions patronals i sindicals, universitats, plataformes ciutadanes a la Ribera d'Ebre... Però sí que s'ha trobat a faltar el suport polític, que és el que ha minvat les nostres opcions.

Com valora la posició del seu partit, CiU, que també va rebutjar el magatzem?

No ho he criticat mai, perquè cadascú ha de ser responsable del seus actes. A partir d'aquí hem de mirar cap al futur i defensar els nostres interessos. Havia de suposar un impuls per consolidar el nostre pla de diversificació econòmica. 700 milions d'euros, 300 llocs de treball, el centre d'investigació associat, el parc empresarial... Tot plegat representava una oportunitat de ser referents en un sector que té encara molt recorregut. És lamentable que s'hagi perdut.

El ministre Soria s'ha mostrat partidari de prorrogar la vida de les centrals nuclears. Això suposa una injecció d'optimisme per als territoris que en depenen?

Si el Consell de Seguretat Nuclear creu que la central de Garoña encara és útil i segura per continuar operant és de sentit comú que ho continuï fent. Per a nosaltres és una bona notícia, perquè ens permet tenir una certa tranquil·litat. Fa 30 anys que depenem d'aquest sector i no és fàcil canviar l'estructura econòmica d'un territori de la nit al dia, i menys en l'actual context.

Quines alternatives de futur econòmic veu per al poble i la comarca?

Les centrals d'Ascó tenen assegurats 10 anys més de vida. És el termini que ens marquem per consolidar alternatives perquè el municipi i la comarca tingui un futur econòmic més enllà d'aquests 10 anys: l'agricultura, que és la gran oblidada dels últims anys; el turisme cultural, gràcies al nostre patrimoni morisc i templer... Entre unes coses i altres hem de ser capaços de construir-nos un futur que ens permeti seguir vivint quan s'acabin les centrals nuclears. De tota manera, tal com apunta el Col·legi d'Economistes de Burgos sobre la zona de Garoña, l'únic que pot substituir l'impacte econòmic d'una central nuclear és una altra central nuclear.

stats