Crònica 18/05/2011

Rajoy i Camps uneixen destins

Joan Rusiñol
3 min
Rajoy i Camps uneixen destins

ValènciaEls casos de corrupció que esquitxen el PP valencià no preocupen gens els milers de valencians que ahir van omplir a vessar, eufòrics, la plaça de braus. Faltaven dues hores per al míting de Mariano Rajoy i Francisco Camps i no hi cabia ni una agulla. " Viva la mare que mos va parir!", va certificar, satisfet, el president de la Diputació, Alfonso Rus. Ahir, òbviament, cap referència al cas Gürtel o al Brugal, que per a la militància incondicional, que s'informa a través de Canal 9 o de coses més dures, són foc d'encenalls al costat de "l'ofensiva" que, a parer seu, ha practicat el govern del PSOE contra el País Valencià.

Hàbil i sibil·lí, Camps, imputat i a punt de seure al banc dels acusats, va lligar la seva sort i el seu futur al de Rajoy, i va recordar que l'ha "emparat" en tot moment. Ell va ser clau perquè, en el congrés de València, revalidés el lideratge estatal l'any 2008 i, al final, els favors es paguen. El líder del PP va assumir el risc: "Paco, tens la meva amistat sincera i ho saps; tens el meu suport, el del teu partit i el dels valencians". A partit d'ara, doncs, passi el que passi, ja són dos homes i un únic destí (polític). Fa dos anys, i al mateix lloc, ja va dir que estaria al davant, al darrere o al costat del seu amic Camps. Avui, però, l'horitzó judicial del president valencià és encara més negre que aleshores.

Camps, culpable?

Al País Valencià ben pocs dubten d'una victòria indiscutible de la dreta el diumenge. L'èxit de concurrència d'ahir, amb persones seguint l'acte en pantalles fora al carrer, ho acaba d'avalar. Per això Rajoy ja es va preguntar qui culparan de la derrota els socialistes la nit electoral: "Diran que Camps és el culpable després de tot el que han dit d'ell durant aquests quatre anys?" La culpa, pel públic, és de Zapatero, i és el que van cridar. El president del govern espanyol va ser l'ase dels cops de totes les intervencions, des de Rus -l'home que va vetar el concert de Lluís Llach a la plaça de toros en defensa de les emissions de TV3 al País Valencià- fins a Camps.

El president autonòmic, menys aclamat que l'alcaldessa Rita Barberá, va fer un discurs en clau de política general, oferint la seva victòria a Rajoy com a plataforma per guanyar l'any que ve. "Hem resistit, hem aguantat els embats d'un govern que no ha estat a l'altura d'Espanya i, per tant, de la Comunitat Valenciana". I va deixar clar que té corda per estona: "A aquest president ja només li fa falta que, quan marqui el número de telèfon de la Moncloa, a l'altre costat hi hagi un espanyol de veritat, autèntic".

Com acostuma a fer els últims temps, Camps va tirar de victimisme per justificar-se i va reivindicar que ha sabut mantenir-se "dret" contra un govern "maligne" que li ha negat el pa i la sal, que, en el llenguatge del PP valencià, vol dir l'aigua de l'Ebre i el finançament autonòmic. Encoratjat, va demanar a tot Espanya que segueixin l'exemple de la seva terra i que votin massivament el PP per fer imparable el tsunami del canvi.

La dreta valenciana sabia que ahir s'hi jugava molt i que aquestes eleccions -per Camps, "les més importants de la democràcia"- no pot fallar. En clau interna, si mantenen València, Castelló i Alacant després d'una legislatura més que convulsa pels escàndols de corrupció, tindran la paella pel mànec per condicionar el lideratge de Rajoy i tenir un paper decisiu si el PP torna a la Moncloa. "Diumenge comença la possibilitat de fer fora Zapatero, els seus ja ho han fet", clamava Barberá.

Rita insisteix amb el Cabanyal

L'alcaldessa, al càrrec des del 1991, ha estat un puntal per a la direcció del carrer Gènova en els enfrontaments amb els dirigents del partit al País Valencià -una maquinària amb 130.000 militants-, com quan Ricardo Costa, que ahir va assistir a l'acte, es negava a abandonar la secretaria general com li exigia Rajoy o en el pols per imposar llistes plenes d'imputats i presumptes corruptes. Ahir es va comprometre a tirar endavant la demolició del singular barri del Cabanyal amb el suport de Rajoy.

Al míting no hi van faltar els clàssics: l'afirmació que ells no parlen català sinó valencià (l'acte, però, va ser en castellà) i els focs d'artifici final, com si ja estiguessin de festa. El 22, dia de santa Rita, patrona dels impossibles, ho pot ser per a l'imputat Paco Camps.

stats