Crònica 13/05/2011

Rajoy es passeja per Llorca i en fa campanya gràfica al Facebook

Silenciosament, però la campanya electoral espanyola del 22-M es va focalitzar ahir a la regió de Múrcia. El PP fins i tot en va fer difusió i va penjar a les xarxes socials les fotografies de la visita de Rajoy.

Joan Rusiñol
2 min
Rajoy es passeja per Llorca i en fa campanya gràfica al Facebook

Madrid.On acaba el càrrec públic i on comença el polític en campanya electoral? No és fàcil de destriar. Ahir els principals líders del PSOE, del PP i d'Esquerra Unida es van apropar a Llorca, a Múrcia, per solidaritzar-se amb les víctimes dels terratrèmols que han provocat una autèntica tragèdia a la zona. El president dels populars, Mariano Rajoy, però, va anar més enllà i va apressar-se a penjar al Facebook una galeria de fotografies del seu recorregut per la ciutat. Un gest que va obrir una encesa picabaralla entre els usuaris de les xarxes socials.

La candidata del PP a la Comunitat de Madrid, Esperanza Aguirre, va acabar-ho d'adobar quan va aprofitar una compareixença davant la premsa després de la reunió del govern autonòmic per criticar amb duresa els socialistes. Acostumada a actuar al marge de la direcció del PP, va vulnerar el compromís d'aturar la campanya un dia per respecte als damnificats. A la tarda fins i tot va convocar una reunió del seu partit per fer balanç dels actes que han fet fins ara i per planificar el tram final fins al 22-M. Gairebé tots els partits de l'Estat espanyol, començant pels abertzales Bildu, van suspendre durant 24 hores les trobades per demanar el vot als ciutadans. Els socialistes van respectar-ho. El vicesecretari general del partit, José Blanco, va decidir, a l'últim minut, cancel·lar una trobada a porta tancada amb un grup de periodistes a la seu de Ferraz. El dia abans ja havia hagut de fer el mateix per la catàstrofe de Llorca.

A Mariano Rajoy el van acompanyar ahir el president del PP andalús, Javier Arenas; la vicesecretària general d'Organització, Ana Mato, i el president autonòmic, Ramón Luis Valcárcel, un dels barons territorials més pròxims al líder de la dreta espanyola. De fet, el suport del PP de Múrcia va ser clau perquè l'any 2008 Rajoy, molt qüestionat per l'ala dura del partit, pogués repetir lideratge. La regió és un graner de vots populars inexpugnable: ara fa quatre anys, Valcárcel va obtenir prop del 60% dels vots i l'últim baròmetre del CIS millora aquests resultats del PP.

De la visita de la comitiva en queda constància en les set imatges penjades al mur de Rajoy, en què se'l veu envoltat de nens i nenes, xocant la mà amb un d'ells o bé fotografiat per alguns veïns. A sota, una frase del líder del PP apel·lant a la necessitat de "treballar units" per ajudar els habitants de Llorca.

Aguirre va a la seva

"Jo només responc a les preguntes que em fan vostès. Si em pregunten per coses que tenen a veure amb la campanya...". Aquesta va ser la justificació d'Esperanza Aguirre quan els representants de la premsa van qüestionar ahir que ataqués el seu rival a les eleccions del 22-M, el socialista Tomás Gómez, si els uns i els altres havien acordat aturar els retrets. La presidenta de Madrid no va tenir cap problema a titllar el candidat del PSM de ser "el mentider oficial que m'ha tocat" i de criticar, un cop més, que els independentistes bascos agrupats a Bildu puguin concórrer a les eleccions. L'actitud va irritar el partit de Gómez, que se'n va queixar en un comunicat.

El debat sobre on acaba el governant i on comença el candidat no té uns límits prou definits.

stats