CRISI LES REFORMES DE RAJOY
Crònica 13/04/2012

Rajoy: "Ningú ha plantejat el rescat d'Espanya"

El president del govern espanyol no vol saber res de possibles rescats. Ahir va rebutjar que algú ho estigui demanant a la UE. Els mercats continuen pressionant i el BCE hi ha tornat a intervenir.

Manel Manchón
3 min
El president del govern espanyol, Mariano Rajoy, ahir, a Varsòvia, amb el primer ministre polonès, Donald Tusk.

BARCELONA.L'ombra del rescat continua planant sobre Espanya, encara que ahir els mercats mantinguessin una certa treva. El president del govern espanyol, Mariano Rajoy, es va veure ahir en la obligació de desmentir la possibilitat del rescat per segon dia consecutiu. Ho va fer amb contundència, des de Varsòvia, on es va entrevistar amb el primer ministre de Polònia, Donald Tusk. "El rescat d'Espanya no és a la agenda de ningú ni ningú ho ha plantejat ni ho plantejarà", va afirmar. La preocupació, però, no s'esvaeix i la Comissió Europea va acabar demanant unitat als 17 membres de la zona euro.

La prima de risc espanyola, la diferència entre el bo espanyol a deu anys i el bo alemany, va tancar ahir en 403 punts, amb una rendibilitat del bo del 5,82%, una mica per sota del 5,88% de dimecres. L'Íbex va tancar en 7.520 punts i va perdre un 0,75%. I les borses europees van tancar en positiu, a l'entorn de l'1%. L'actuació del Banc Central Europeu, que manté el programa de compra de deute sobirà, ha relaxat la situació. Però el mateix BCE va advertir ahir que hi ha riscos que amenacen la sostenibilitat del deute de la zona euro i va instar a situar-la per sota del 60% del PIB.

La pressió està situada a Espanya, víctima dels mercats que desconfien de les mesures del govern espanyol. Rajoy va voler mostrar-se serè, amb la voluntat de "seguir el procés de reformes", i reclamant, de nou, "la sensatesa, la prudència i la responsabilitat", després de comprovar que el govern italià manté les seves crítiques cap a Espanya. Itàlia considera que els atacs dels mercats, que també estan perjudicant el deute sobirà -el Tresor italià va haver de duplicar dimecres la rendibilitat dels seus títols per col·locar 11.000 milions d'euros-, es deuen en bona mesura als problemes d'Espanya amb el dèficit.

El creuament de retrets va portar ahir la Comissió Europea a demanar unitat. "Volem que els 17 membres de la zona euro avancin junts per preservar el bé comú: l'euro", va dir el portaveu de la CE, Olivier Bailly. Això sí, Bailly va deixar clar que "un problema sobre l'estabilitat macroeconòmica i financera d'un dels 17 països de la zona euro afecta tota la resta".

Advertència de l'FMI

I qui pateix ara els problemes més importants és Espanya. La directora gerent de l'FMI, Christine Lagarde, va considerar que, tot i que Espanya està fent esforços considerables, "els haurà de continuar fent" en el futur. Els supervisors de la Comissió Europea van ser ahir a Madrid en el que es considera una "missió rutinària", que forma part de les noves mesures de la UE per prevenir desviaments macroeconòmics greus. La missió continuarà fins avui mateix. En sis dels indicadors analitzats, Espanya no compleix: la balança per compte corrent, la posició neta d'inversió internacional, la quota de mercat de les exportacions, el deute públic, el deute del sector privat i l'atur.

Atacs dels mercats

¿Però és just el que li està passant a Espanya, al marge dels seus propis problemes? Daniel Pingarrón, d'IG Markets considera que els atacs dels mercats "no tenen gaire sentit", però que seria molt millor que el govern "anés en una única direcció, sense contradiccions entre els seus membres". L'inversor George Soros va assegurar en el Financial Times que la crisi del deute ha entrat en una fase molt menys volàtil, però "més letal".

Rajoy va defensar tot el que ha fet el govern espanyol en poc més de 100 dies. "Cap país ha posat en marxa un paquet de mesures com el que hem impulsat", va afirmar. El president espanyol va revelar que el primer ministre italià, Mario Monti, li va trucar per dir-li que no havia dit el que se li havia atribuït -una crítica contundent a Espanya pels seus problemes pressupostaris, que contagien Itàlia- i que la seva crida a la prudència era genèrica a tots els dirigents europeus.

stats