CIMERA ESPANYOLA
Crònica 16/02/2012

Rajoy i Rubalcaba volen revisar l'objectiu de dèficit

El president del govern espanyol obre la porta a repensar el dèficit per a aquest any. Vol que Brussel·les faci unes previsions de creixement ajustades, una manera de demostrar que el 4,4% és inviable.

Joan Rusiñol
2 min
Alfredo Pérez Rubalcaba i Mariano Rajoy van dinar plegats a la Moncloa, en una reunió que es va allargar quatre hores.

MADRID.Mariano Rajoy i el nou secretari general del PSOE, Alfredo Pérez Rubalcaba, es van reunir ahir durant quatre hores a la Moncloa per parlar sobretot d'economia i Europa, dos conceptes que ja són indeslligables. El líder de l'oposició va traslladar al cap de l'executiu espanyol la necessitat de "revisar la velocitat" dels ajustos. És a dir, relaxar el sever 4,4% fixat per Brussel·les a Espanya per a aquest 2012. Segons va dir en acabat, Rajoy el va escoltar "atentament". Fonts de la Moncloa no van voler confirmar si ha començat l'ofensiva governamental a la UE per exigir que es repensi la xifra de dèficit i es van limitar a dir que complirien els acords. Ara bé, van avançar moviments que permeten concloure que es reclamarà.

Uns pressupostos creïbles

"No estic disposat a fer uns pressupostos que no siguin veritat", li va dir Rajoy a Rubalcaba durant el dinar, segons va explicar l'entorn del president. Per això exigeix a la Comissió Europea que actualitzi ja les previsions de creixement per a l'estat espanyol perquè siguin "realistes". És a dir, probablement inferiors que el 0,7% del PIB previst. Amb aquesta xifra encara menys optimista que l'actual, el govern espanyol tindrà arguments sòlids per pressionar les institucions europees i plantejar-los que es canviïn els objectius.

A la Moncloa subratllen la contracció de l'economia europea, frenada per les dures polítiques d'austeritat, i el fet que diversos països de l'entorn espanyol ja estan en recessió. Rajoy no vol picar-se els dits i, malgrat la insistència comunitària, manté que presentarà els comptes per al 2012 "en el seu moment", quan tingui totes les dades damunt la taula, començant pel tancament oficial del dèficit de l'any passat.

Rubalcaba -que a diferència de Rajoy sí que va comparèixer després de l'entrevista- va tornar ha demanar polítiques que estimulin el creixement europeu, especialment al govern alemany de Merkel.

La reunió entre els dos principals líders polítics espanyols va servir per constatar que hi ha marge per intentar pactes d'Estat. "És una bona notícia que el govern i el principal partit de l'oposició s'asseguin i busquin acords", va dir el número u del PSOE. L'"oposició útil" dels socialistes es començarà a veure avui, quan votin a favor de la reforma del sector financer que es convalida al Congrés. La sintonia també és total en grans temes polítics: Grècia -a l'hora de fer tots els esforços possibles per evitar que surti de l'euro- i política antiterrorista, de defensa i exterior. En canvi, l'un i l'altre van evidenciar les distàncies insalvables en la reforma laboral: "No hi ha acord, és una mala reforma", va dir el polític socialista, que va confirmar que membres del seu partit assistiran a les mobilitzacions sindicals en contra. La batalla també està assegurada en les contrareformes de drets civils que està engegant el PP, com l'avortament.

Van allargar fins a l'estiu el període per renovar el Tribunal Constitucional, el Tribunal de Comptes, el Defensor del Poble i RTVE. "Sense presses però sense pauses", va dir satisfet Rubalcaba.

stats