Crònica 05/04/2012

Rajoy admet la dificultat per generar confiança

L'entusiasme dels primers 100 dies del govern espanyol s'ha esfumat. La pèssima reacció dels mercats als comptes de Mariano Rajoy per al 2012 l'han obligat a demanar més paciència als ciutadans.

Joan Rusiñol
2 min
Rajoy admet la dificultat per generar confiança

MADRID.Durant la campanya de les eleccions espanyoles, el PP va reiterar que un simple canvi de govern ja suposaria un respir per als mercats, que afluixarien la pressió. 100 dies després, Mariano Rajoy ha pogut constatar que no és així.

"La situació és certament molt difícil i ho és encara més quan comproves que les mesures que prens no produeixen efecte, ni dins ni fora d'Espanya, a curt termini", va reconèixer el cap de l'executiu, davant l'evidència que la prima de risc s'enfilava als 390 punts, el nivell d'abans de l'arribada del PP a la Moncloa.

Com ja va fer dilluns a Madrid, ahir va tornar a pronunciar un missatge d'optimisme, aquest cop des d'Andalusia, el gran bastió de l'esquerra espanyola: "Jo us asseguro que en començaran a produir [d'efectes] a mitjà i llarg termini".

Rajoy carrega contra el PSOE

La crida a la paciència i a la confiança en la seva acció de govern anava ahir dirigida sobretot als ciutadans, l'endemà d'haver-se detallat els pressupostos més restrictius de la democràcia pel que fa a la despesa. Rajoy és conscient de l'impacte social que comencen a tenir mesures com aquestes. Els primers llums d'alarma es van encendre precisament al sud, quan el PSOE va aconseguir capgirar les enquestes que fins a l'últim minut deien que la dreta governaria amb majoria absoluta la Junta d'Andalusia.

Per això ahir Rajoy va reconèixer públicament que els comptes del 2012 són "durs i desagradables" però va reiterar que "l'alternativa era infinitament pitjor", en una nova referència a la possibilitat d'un rescat europeu. És el segon comentari en aquest sentit en 48 hores.

Va carregar, però, les responsabilitats a Rodríguez Zapatero, perquè si hagués fet una altra política, va dir, els 29.000 milions que ara es dedicaran a pagar interessos del deute públic s'haurien pogut destinar a polítiques socials.

Apuntant cap al previsible nou govern andalús del PSOE amb el suport d'IU, Rajoy va deixar clar que no tolerarà cap altra política que no passi per l'estricta estabilitat pressupostària. "Qui no ho entengui així està creant un problema a la resta d'espanyols", va avisar. De nou, va collar les comunitats autònomes -l'autogovern- l'endemà de reduir un 44% les transferències de l'Estat a les autonomies.

El PSOE va reaccionar amb una ofensiva de compareixences per explicar els motius de l'esmena a la totalitat a uns pressupostos que consideren "asfixiants" per a l'economia. Segons van dir, l'ajustament es pot fer sense la tisorada en partides com dependència i investigació.

La percepció pública de tot plegat és molt negativa. Segons el CIS, un 87% de la població creu que la situació és dolenta o molt dolenta i prop d'un 40% creu que empitjorarà. Pel 84% dels enquestats la principal preocupació segueix sent l'atur. El baròmetre, fet a principis de març, recull un tímid neguit per la reforma laboral i per les retallades.

stats