LITIGI CONSEQÜÈNCIES DE L'EXPROPIACIÓ
Crònica 18/04/2012

Rajoy alerta que el cas YPF fa mal a Llatinoamèrica

Joan Rusiñol
3 min
Rajoy alerta que el cas YPF fa mal a Llatinoamèrica

MADRIDCom si fos un bumerang, el govern espanyol prova ara de reforçar el seu paper a Llatinoamèrica aprofitant la crisi oberta amb l'Argentina per l'expropiació de la petrolera YPF. El president Mariano Rajoy va fer servir d'altaveu el Fòrum Econòmic per l'Amèrica Llatina, que se celebra a Mèxic, per teixir aliances amb els estats que arrufen el nas davant alguns dels líders de l'esquerra sud-americana. L'estratègia de Rajoy és clara: alerta que actituds com les de Cristina Fernández, la presidenta de l'Argentina, poden allunyar les inversions a tota la regió.

Rajoy busca lideratgeMadrid vol blindar-se

"L'esforç elogiable dels governs llatinoamericans per fer atractiva i segura la regió a les inversions no pot veure's entelat per fets puntuals", va dir el president espanyol. Després de l'avís, va arribar la mà estesa: "No seria just, o, dit d'una altra manera, seria summament injust". El plenari del congrés, format per polítics i empresaris, el va interrompre amb un aplaudiment.

Vista l'ovació, el cap de l'executiu espanyol va aconseguir sortir més reforçat de com havia entrat a la sala. La decisió que va prendre dilluns el govern de Buenos Aires va ser un cop baix per a la Moncloa, que no s'ho esperava.

A més, arribava en el pitjor moment: amb les finances espanyoles en el punt de mira dels mercats -amb la prima de risc en màxims anuals- i amb la figura del cap de l'Estat, el rei Joan Carles, qüestionat dins i fora de les fronteres espanyoles. Ahir Rajoy va haver de compaginar la contundència per defensar Repsol amb la prudència per evitar més maldecaps a les altres multinacionals espanyoles que tenen interessos a l'Argentina. Per això va esforçar-se a dir que no és un conflicte entres dos estats, sinó un atac a la "seguretat jurídica" i al "respecte mutu".

Refredar les represàlies"Profund malestar"

Davant del "profund malestar" que s'ha creat, Rajoy aprovarà divendres al consell de ministres mesures de represàlia. Segons va anunciar el ministre d'Indústria, José Manuel Soria, seran de caràcter "diplomàtic, comercial, industrial i energètic". De moment, ahir va quedar clar que l'executiu té al cap una acció coordinada amb tants actors internacionals com pugui aglutinar.

Recels amb els EUA"Un greu precedent"

En aquesta acció coordinada, Madrid va buscar el suport dels Estats Units. Rajoy va recordar que "el que li ha passat a una empresa espanyola pot passar demà a qualsevol altra inversió, cosa que crea un greu precedent". Des d'aquest punt de vista, el ministre d'Afers Estrangers, José Manuel García-Margallo, no va amagar el disgust per la resposta "poc entusiasta" de la cap de la diplomàcia nord-americana, Hillary Clinton. Va demanar temps per demostrar que Espanya és "fiable".

Suport de la UE i l'FMIBrussel·les respon

La UE i el Fons Monetari Internacional van respondre bé a l'estratègica diplomàtica espanyola. La Comissió Europea va suspendre la reunió amb l'Argentina prevista per demà i divendres i va titllar d'"il·legal" l'expropiació. El president de la Comissió, Durao Barroso, es va declarar "seriosament decebut".

L'FMI també va fer costat a Rajoy i va recordar que les nacionalitzacions empitjoren el clima d'inversió i perjudiquen el creixement.

Sancions econòmiquesCollar les finances argentines

El govern espanyol està convençut que "la sanció més efectiva" és aconseguir que la resta de països perdin la confiança en l'Argentina. Madrid recorda que aquell país té necessitats de finançament de 36.000 milions de dòlars per a aquest any. Ara cal veure si la pressió diplomàtica aconsegueix que se'ls tanqui l'aixeta del crèdit. "L'Argentina s'ha disparat un tret al peu", va pronosticar Margallo, amb un símil curiós després dels incidents de la família reial. Després es va disculpar.

Bolívia ja es va desmarcar de l'Argentina. Mèxic i Guatemala van fer costat a Rajoy.

stats