ENERGIA
Crònica 30/12/2011

Rajoy aposta per la nuclear

El nou ministre d'Indústria, José Manuel Soria, diu que tancar les nuclears suposaria una "infrautilització" de la capacitat elèctrica instal·lada. Soria no apujarà el rebut de la llum aquest gener.

Ignasi Pujol
2 min
UNA DE LES VUIT CENTRALS ATÒMIQUES ESPANYOLES
 La central de Santa María de Garoña, a Burgos, és una de les vuit nuclears espanyoles. Amb una potència de 466 megawatts, es va inaugurar el 1971 i està participada al 50% pels grups elèctrics Iberdrola i Endesa. La seva vida  útil s'acabava el 2009, però el CSN va aconsellar una pròrroga de deu anys.

BARCELONAUna de freda i una de calenta per a les grans companyies elèctriques espanyoles: Endesa, Iberdrola i Gas Natural Fenosa. Així ha iniciat el seu mandat el nou ministre d'Indústria, Energia i Turisme, José Manuel Soria. D'una banda, Soria ha dit que al gener congelarà el preu de la llum, decisió que ha posat en peu de guerra el sector. De l'altra, l'executiu de Mariano Rajoy comença a enviar missatges a favor de l'energia nuclear, una aposta suavitzada -si més no, en el discurs- després de l'accident de Fukushima del març passat.

Soria es va mostrar ahir contrari a la "infrautilització de qualsevol tipus d'energia que s'estigui utilitzant actualment". O el que és el mateix, el nou titular d'Indústria descarta avançar el tancament de les centrals nuclears a Espanya (com sí que ha fet Alemanya).

En una entrevista a Onda Cero, Soria fins i tot va obrir la porta a un allargament de la vida de la central de Garoña (Burgos), la primera instal·lació atòmica espanyola a esgotar la vida útil. Aquesta central havia de funcionar fins al 2009, però un informe del Consell de Seguretat Nuclear (CSN) va proposar allargar-ne el funcionament fins al 2019. No obstant, l'executiu del PSOE va decretar el tancament de Garoña el 2013. Ara Soria es mostra partidari de revisar aquest calendari, tot i que va assegurar que el nou govern encara no ho ha decidit.

Primeres protestes

El secretari federal de medi ambient del PSOE, Hugo Morán, va qualificar de "despropòsit" la possible pròrroga de Garoña.

Sobre el preu de la llum, el ministre va dir que "en el primer trimestre del 2012 el rebut es mantindrà estable". El ministre va titllar d'encertada l'aposta del govern per les renovables durant els últims anys, però va apuntar que "s'ha de fer alguna modificació en el model energètic actual". "A Espanya hi ha capacitat instal·lada molt per sobre de la demanda punta; això vol dir que hi ha un sobrecost", va dir.

El ministre va proposar un "acord" entre el govern, les elèctriques i els consumidors per afrontar el problema del dèficit de tarifa, que ja supera els 22.000 milions d'euros. "L'Estat no està en disposició d'augmentar els recursos; els consumidors no hi estem disposats, i tampoc les elèctriques".

La Comisión Nacional de Energía va advertir dimecres que els peatges elèctrics proposats per al pròxim trimestre no cobreixen els costos del sistema i no garanteixen complir el límit de dèficit de 1.500 milions fixat per al 2012.

stats