FINANCES
Crònica 07/03/2012

Rajoy apressa els bancs a obrir l'aixeta del crèdit

Joan Faus
1 min
Rajoy, ahir, en una imatge al Senat, on va comparèixer.

MADRID.El president espanyol, Mariano Rajoy, va estirar ahir les orelles al sector financer. El missatge va ser clar: per moltes reformes que impulsi l'executiu espanyol, si no torna a fluir el crèdit no hi haurà creixement ni ocupació. Les paraules de Rajoy van sonar més com una apel·lació a la responsabilitat que com una advertència directa, però l'escenari que va escollir per pronunciar-les no era qualsevol.

Amb el president de Bankia, Rodrigo Rato, al costat i al davant de representants del sector financer, Rajoy va dir a bancs i caixes que la "solució" als seus "nivells molt elevats" d'endeutament "no pot passar per negar crèdits a projectes viables ni a famílies solvents". En aquest sentit, va demanar un "esforç" a les entitats perquè és "imprescindible" que sanegin els seus balanços perquè siguin "realistes i solvents" per poder facilitar la concessió de crèdit.

Rato demana ajuda al govern

Davant la caiguda del 3% del crèdit bancari en els últims dotze anys, Rato va advocar per dissenyar una "estratègia" entre l'executiu i el sector financer per impulsar "mesures coordinades" per augmentar en el curt termini la "capacitat de finançament", és a dir, més crèdits i liquiditat. El president de Bankia va posar com a exemple el recent pla de 35.000 milions en crèdits perquè les administracions paguin als proveïdors: "Tot el món hi guanya".

stats