EL NOU GOVERN ESPANYOL
Crònica 30/10/2011

Rajoy busca el seu superministre

A cinc dies perquè comenci la campanya electoral per al 20-N, s'han disparat les apostes sobre qui serà l'hereu d'Elena Salgado. De moment Rajoy perfila el retrat robot: experiència i de plena confiança.

Joan Rusiñol
2 min

Madrid.Crear ocupació i obrir l'aixeta del crèdit perquè les empreses i els autònoms puguin respirar són les dues grans prioritats que s'ha marcat Mariano Rajoy si, tal com indiquen totes les enquestes, es converteix en el nou president del govern espanyol. El seu responsable d'Economia haurà de ser un superministre -a les llistes de noms, de moment, hi surten sobretot homes- que acabi amb una "malaltia que s'està menjant les entranyes d'Espanya", en paraules del dirigent del PP Esteban González Pons. ¿Qui acceptarà el repte de reduir les xifres de l'atur? És el principal enigma del cartipàs que esbossa el líder conservador. Entre els possibles candidats hi ha Luis de Guindos, exsecretari d'estat d'Economia; Josep Piqué, exministre del PP i antic líder del partit a Catalunya; Fernando Becker, alt directiu d'Iberdrola, o José Manuel Soria, exconseller d'Economia de les Canàries.

Solvent i que "escolti" Catalunya

Com va explicar l'ARA a principis d'octubre, al pinyol dirigent que s'asseurà a la taula del consell de ministres si guanya el PP hi ha Soraya Sáenz de Santamaría, que molt probablement serà la vicepresidenta; Alberto Ruiz-Gallardón, amb un ministeri considerat d'estat; Miguel Arias Cañete, que podria tornar a assumir Agricultura, com en l'època d'Aznar, i Cristóbal Montoro, el responsable econòmic del PP. Cap d'aquests noms, però, sembla destinat a ser el successor de Salgado.

Rajoy, que presumeix sempre de ser un home per damunt de tot previsible, no preveu grans fitxatges estrella per un executiu que serà més reduït que l'actual i que tirarà endavant un "pla de xoc dur", que segons admet el PP, els pot generar "problemes amb molta gent". Des de l'entorn popular ja fa mesos que alerten de la contestació sindical. Això pressuposa situar al capdavant d'Economia una persona capaç d'esquivar el temporal. Rajoy vol algú "seriós i formal", amb un fort coneixement de la situació financera, solvent i que pugui mantenir una bona interlocució a Europa tant si governa la dreta com si els grans estats, com Alemanya i França, giren a l'esquerra. Al mateix temps, però, cal un responsable polític que generi un fort consens al partit, sobretot per tenir collat el suport de les comunitats autònomes del PP.

A més, el superministre haurà de complir la paraula de Rajoy, "escoltar" la proposta de pacte fiscal que li arribi des de Catalunya.

stats