ELECCIONS ESPANYOLES
Crònica 21/11/2011

Rajoy crida a la unitat espanyola

Joan Rusiñol
2 min
Mariano Rajoy es proposa "retornar als espanyols l'orgull de ser-ho". Ara comença una cohabitació ràpida amb el PSOE que el futur president vol agilitzar.

MADRIDMariano Rajoy ja té un poder absolut a l'estat espanyol, inèdit en democràcia. Ni José María Aznar ni Felipe González. A més, la proesa del president electe es reforça amb petites grans victòries històriques com, per primera vegada, ser primera força a Andalusia, territori que fins ara als populars se'ls resistia. Per això ahir a la nit va comparèixer a la sala de premsa del carrer Génova amb un posat seriós, per reclamar a tothom que es posi al seu servei per treure l'economia espanyola del pou. Sap que les urnes -llevat de les d'Euskadi i Catalunya- l'avalen.

El futur president va reclamar un "esforç de solidaritat" a totes les comunitats autònomes, a qui va dir que convocaria tan bon punt prengui possessió del càrrec per "fer una reflexió compartida de com afrontar coordinadament les exigències d'aquesta situació". El futur president espanyol va revestir el seu discurs d'un to èpic i desacomplexadament patriòtic espanyol: "La nostra és una gran nació però, de vegades, fins i tot les grans nacions s'obliden que ho són i es dediquen a coses petites". No va especificar a què es referia perquè tampoc va admetre preguntes dels periodistes. Avui a la tarda, a les 5, s'ha convocat l'executiva del partit, amb la presència de tots els barons territorials, per analitzar els resultats, i està previst que el líder del PP faci un discurs en obert, on concreti més els seus objectius polítics.

Fora "divisions artificials"

Mentre, a fora, el carrer es tenyia de banderes espanyoles i del PP, a dins Rajoy intentava aixecar el to per vincular la recuperació econòmica a la cohesió espanyola, és a dir, a la unitat de l'Estat. Divendres havia parlat de la crisi com a "excusa" per relligar tots els ciutadans al servei d'un únic projecte. Ahir va afirmar: "La nostra és una gran nació, entre d'altres coses, perquè la seva diversitat és font de grandesa i ens enriqueix. Però s'ha de lligar amb un principi solidari, més necessari que mai". L'escoltava a primera fila el seu equip, que després el va acompanyar en la tradicional fotografia al balcó blau de Génova, amb un immens cartell on es podia llegir "Gràcies". Rajoy va apel·lar, en línia amb l'argumentari de l'ala dura del partit que encapçala Esperanza Aguirre, que es proposa "retornar als espanyols l'orgull de ser-ho", acabar amb "divisions artificials" perquè "és en moments decisius quan es mesura el tremp dels homes i dels pobles", va sentenciar, solemne.

L'ofensiva del nou president espanyol per collar les autonomies s'aferra a alguna dada que els seus col·laboradors subratllaven especialment ahir a la nit en privat. Els electors han avalat, diuen al PP, els governs autonòmics què més han retallat, com el de les Illes i, sobretot, el que presideix María Dolores de Cospedal a Castella-la Manxa. Rajoy els havia posat d'exemple.

El missatge d'anit era doble: als espanyols ("que ningú tingui cap inquietud" va dir als que no l'han votat) i a Europa: "Serem el soci més lleial i el més exigent; el més complidor i el més vigilant. Deixarem de ser un problema per ser part de la solució". L'havien trucat Sarkozy, Van Rompuy i Durao Barroso. Merkel, amb qui té una conversa pendent, li va enviar un comunicat.

Ara comença una "cohabitació ràpida", que intentaran agilitzar. Per al PSOE, paraules educades.

stats