ETA ADÉU A LES ARMES
Crònica 21/10/2011

Rajoy es desmarca de l'ala dura i ho celebra com una "bona notícia"

El discurs del candidat del PP a la Moncloa ha abandonat la crítica a la política antiterrorista del PSOE. Amb la vista posada en el futur, Rajoy va considerar el comunicat "un pas molt important".

Joan Rusiñol
2 min

Madrid.Ahir o mai. Després de dies de silencis i prudència, Mariano Rajoy va aprofitar l'anunci d'ETA per certificar el canvi de rumb en el discurs de la lluita antiterrorista. Lluny dels retrets i de les malfiances del considerat sector més dur del PP, va optar per veure el got mig ple. Va referir-se al comunicat com una "bona notícia", un "pas molt important" i, sobretot, va admetre públicament que ETA ha fet aquest pas sense contrapartides. Es tracta d'un gir discursiu que el distancia de les posicions que defensen els dirigents conservadors més propers a José María Aznar.

En un comunicat sense preguntes, el líder de la dreta espanyola va expressar la "satisfacció" del seu partit pel fet que l'organització terrorista deixi de matar. Amb un llenguatge més dur que els seus contrincants socialistes, va elogiar que la societat espanyola hagi sabut resistir el "xantatge " d'ETA, que provava d'imposar el seu projecte amb "la mort, la por, la violència i l'exclusió". Fruit d'aquesta resistència, la ciutadania "és més lliure perquè aquest anunci s'ha produït sense cap tipus de concessió política".

L'expressió sorprèn perquè destacats membres del PP van respondre a la notícia deslegitimant el document de dalt a baix. Juan Cotino, que va ser director general de la Policia amb el govern del PP, va dir que era "part de la mentida habitual d'ETA". D'altres dirigents, com ha reiterat des de dilluns l'eurodiputat Jaime Mayor Oreja, insisteixen que hi ha un procés negociador obert entre ETA i Zapatero que vol evitar el triomf dels populars a les urnes el 20 de novembre.

La llei, l'únic camí

Tot i donar la benvinguda a aquest nou escenari que probablement haurà de gestionar ell des de la presidència del govern espanyol, el líder del PP va deixar clar que els seus principis es mantenen invariables. Va recordar que "la tranquil·litat dels espanyols només serà completa quan es produeixi la dissolució irreversible d'ETA i el seu complet desmantellament". Per aconseguir aquest punt final, va recordar "l'esforç successiu que estan fent tots els governs que han actuat emparats per la llei" i va assenyalar que aquest és "l'únic camí de futur". Rajoy no vol desvelar quina serà la seva política antiterrorista, però els populars bascos han deixat clar que, sigui quina sigui, ha de tenir el vistiplau del PSOE i PNB.

A la seu del carrer Gènova també hi va haver un record per a les víctimes, considerades "el referent moral de la democràcia".

stats