PRIMERS PASSOS DEL GOVERN ESPANYOL
Crònica 24/12/2011

Rajoy engega les reformes i ordena retallar la despesa

Joan Rusiñol
4 min

MADRIDAquest any els ministres del govern espanyol, acabats d'estrenar, es queden sense vacances de Nadal. El president Rajoy els va posar deures al primer consell de ministres, que es va celebrar ahir a la Moncloa. El cap de l'executiu espanyol vol aprovar divendres que ve el decret de mesures urgents per contenir el dèficit i començar a edificar les parets mestres de la nova política econòmica. Un pas obligat per retocar algunes partides dels pressupostos prorrogats.

En una compareixença de més d'una hora, la portaveu de l'executiu, Soraya Sáenz de Santamaría, va anar desgranant les tasques que Rajoy va ordenar a cada departament per provar de complir amb el compromís electoral del PP. Per desenvolupar-les, ahir es van aprovar els primers secretaris d'estat i càrrecs de confiança, amb els catalans Moragas i Ayllón al capdavant.

Aquestes són les prioritats bàsiques de la Moncloa per als primers mesos de l'any 2012.

Apujar les pensions

Actualització d'acord amb l'IPC

Al decret de mesures que s'aprovarà a la reunió de divendres que ve, dia 30, hi figurarà l'únic augment de despesa que Rajoy farà: la revalorització de "totes les pensions" d'acord amb l'índex de preus de consum (IPC). D'aquesta manera es posa punt final a la congelació que va dictar per al 2011 el govern de Rodríguez Zapatero, tret de les pensions mínimes i les no contributives, en el pla antidèficit del maig del 2010. Aquell paquet de mesures, dictat per Brussel·les, perseguia la reducció del dèficit en 15.000 milions. Aleshores Rajoy, que era el cap de l'oposició, va qualificar la mesura de la "retallada social més gran" de la democràcia i va exigir al cap de l'executiu espanyol que no carregués el pes de la crisi en els més dèbils. Divendres començarà a dir on carrega ell els costos a partir d'ara.

El sou dels funcionaris

Possible congelació del sou

Un dels primers encàrrecs per al titular d'Hisenda, Cristóbal Montoro, és traslladar a la taula del consell de ministres la conveniència o no de mantenir la congelació salarial als funcionaris fins que s'aprovin els nous pressupostos. Ahir Sáenz de Santamaría no va voler avançar la decisió, però, a diferència de les pensions, tot apunta que no es revaloritzaran. El que sí que va deixar molt clar és que la taxa de reposició de funcionaris l'any que ve serà "zero", llevat de les forces i cossos de seguretat de l'Estat i aquells serveis que són considerats essencials.

Esmolar la tisora

Retallades des del minut u

A la primera reunió governamental, Rajoy va reiterar als seus ministres que han de ser "austers" (simplificació de l'administració i menys càrrecs de confiança) i que cal començar a reduir el dèficit des del primer moment. Això es tradueix en l'aprovació, divendres que ve, d'un acord de no-disponibilitat. L'objectiu és estalviar, com a mínim, 16.500 milions per complir amb el 4,4% de dèficit per al 2012 compromès amb Europa. Cristóbal Montoro està estudiant amb detall ara els comptes, i la vicepresidenta no va voler avançar la xifra que haurà de retallar cada departament durant els primers tres mesos de l'any. Segons fonts del PP, però, totes les partides pressupostàries es poden "pentinar", sobretot en despesa corrent.

Pressupostos

Enllestits el 31 de març

Amb la despesa continguda, el macroministeri d'Hisenda i Administracions Públiques prepararà uns comptes nous durant el primer trimestre de l'any. Es faran seguint els compromisos de la llei d'estabilitat pressupostària, la primera normativa que Rajoy enviarà al Congrés i que desenvolupa el límit de dèficit que fixa la Constitució. El sostre de despesa, un pas previ per elaborar els pressupostos, es farà d'acord amb les previsions de creixement de la Comissió Europea. El president no vol picar-se els dits si les dades no s'acaben complint.

Reforma laboral

Les bases, el 7 de gener

Sáenz de Santamaría va confirmar que el govern espanyol ha donat de termini màxim fins al 7 de gener perquè sindicats i patronal presentin al ministeri d'Ocupació la proposta per a la reforma laboral, la gran urgència del govern del PP. La responsable del departament, Fátima Báñez, ja s'ha posat en contacte amb els agents socials, amb qui vol tenir, segons la portaveu de l'executiu, una relació "fluida i constant".

Sis mesos per als bancs

Segona onada de fusions

Que flueixi el crèdit. Aquest és el repte que té encomanat el ministre d'Economia i Competitivitat, Luis de Guindos. Per això, Rajoy li va posar deures: completar durant el primer semestre de l'any la reforma del sistema financer perquè culmini amb menys entitats i més sòlides. El PP espera que durant aquests primers mesos del 2012 es produeixi una segona onada de fusions que doni estabilitat i ajudi a reobrir l'aixeta del finançament sobretot a les petites i mitjanes empreses.

Rajoy, amb l'economia

El president coordinarà

"Hi ha un president bolcat en l'economia", va assegurar la portaveu per justificar l'eliminació de la vicepresidència econòmica. Rajoy, assessorat per l'Oficina Econòmica de la Moncloa, presidirà la comissió delegada d'Afers Econonòmics.

Diàleg, sí (sense Amaiur)

Acords amb objectius clars

Diàleg, sí, però no en abstracte, sinó en base al projecte reformista del govern. Amb aquesta premissa, la Moncloa buscarà la complicitat dels grups parlamentaris, amb la mirada posada sobretot en el PSOE, CiU i el PNB. Amaiur, d'entrada, en queda exclòs perquè el PP considera que no encaixa amb els requisits que marca la llei de partits. Rajoy es reunirà amb els presidents autonòmics però encara no hi ha data. Amb ells, a través del ministeri de Montoro, provarà de tancar un pacte per l'austeritat i l'eficiència.

La justícia més àgil

Tres mesos per renovar el TC

Els populars emmarquen la reforma de la justícia en l'engranatge per reactivar l'economia. Per això, després de mesos i mesos de picabaralla amb el PSOE, ara es proposen renovar els magistrats del TC en un termini de tres mesos. Per Sáenz de Santamaría, els madrilenys entendran que el ministre Ruiz-Gallardón hagi deixat l'alcaldia set mesos després de guanyar a les urnes.

Avortament

Reformarà la llei actual

No tots els deures als ministres són econòmics. A l'agenda del govern hi ha compromisos electorals que es mantenen, com reformar i endurir la llei de l'avortament per evitar que una menor pugui avortar sense el coneixement dels seus pares .

stats