ELECCIONS ESPANYOLES
Crònica 19/11/2011

Rajoy, èpic, es ven com l'única solució possible

El PP dóna per feta la victòria i ara es conjura perquè sigui rotunda. Per això, Mariano Rajoy prova de presentar-se com l'únic que té marge per construir un govern sòlid que faci front a la crisi i blindi Espanya.

Joan Rusiñol
2 min
L'ÚLTIM PAS
 Rajoy es veu ja president, després de dues derrotes. Ahir el PP va demanar el vot a tothom per "escriure una nova pàgina".

MADRIDEscoltant Mariano Rajoy al míting de tancament de campanya, envoltat de prop de 20.000 persones segons el PP, es podia tenir la sensació que ja només ell opta a la presidència del govern espanyol. Totes les enquestes pronostiquen la tornada de la dreta al poder després de set anys i ara l'única preocupació dels populars és augmentar al màxim el gruix de diputats. Per aconseguir-ho, el candidat va tirar ahir a Madrid d'èpica i va trencar amb el to prudent de tota la campanya.

"A la història d'una nació, no tots els moments són igualment importants. Existeixen moments d'una extraordinària transcendència que requereixin una extraordinària responsabilitat", va dir solemne. Es va presentar com l'únic que pot fer-hi front, després d'un govern socialista que va definir com "un parèntesi en la història d'Espanya que ja s'ha acabat". Un espontani d'entre el públic va cridar: "Zapatero a la presó". El discurs presidenciable que va fer Rajoy provava de traçar una línia de continuïtat amb els anys de govern de José María Aznar, que l'escoltava amb el posat fred de sempre a primera fila. De fet, l'aspirant a la Moncloa ha posat la seva experiència com a ministre en aquells executius com a carta de presentació per demostrar que està "preparat".

"Arribo amb bon bagatge, amb serenitat, equilibri, sense ganes de presumir de res a aquestes altures. I amb independència, que a alguns els molesta, a mi no", va afirmar. Es va comprometre a "deixar l'ànima" per "escriure una nova etapa a la història, de dir que som aquí i que és l'hora dels espanyols". Bona part de la intervenció va estar dedicada a apel·lar a la necessitat de recuperar la fortalesa de cara a l'exterior. "Demano un govern amb molt suport. El millor missatge que podem enviar avui a Europa, als mercats i a als de la prima de risc és que aquí hi ha una societat que dóna suport de manera massiva al canvi polític, i que no està d'acord amb el que s'ha fet aquests quatre anys", va dir el matí en un acte electoral a Huelva.

La recuperació "nacional"

Però l'èpica no s'aconsegueix sense tocar la fibra dels sentiments, en aquest cas l'espanyolitat. Rajoy va apartar-se de l'ortodòxia econòmica de la campanya dissenyada per Ana Mato i va apel·lar implícitament al patriotisme aznarista.

Reforçat pels sondejos i sense fer cap menció al rival socialista, va voler deixar clar que refer l'economia passa per un projecte de "recuperació nacional" en què tothom ha de remar en la mateixa direcció. "No hi ha millor excusa per sumar tots els espanyols que sortir de la crisi", va arribar a dir. Això comporta passar el ribot a les diferents nacions que conformen l'Estat: "Vull garantir la cohesió nacional com a garantia de fortalesa". Abans, la presidenta de la Comunitat de Madrid, Esperanza Aguirre, havia demanar "recuperar l'orgull de ser espanyols, ja n'hi ha prou de tants complexos!" María Dolores de Cospedal va apostar per reivindicar "l'amor a Espanya".

Ahir tots els dirigents, de Mayor Oreja a Ruiz-Gallardón, van tancar files amb un Rajoy que pensa ja en el dia després. Va avisar que, tot i l'optimisme, ningú esperi que creiï ocupació "de la nit al dia".

stats