Crònica 21/03/2012

Rajoy exigeix lleialtat a CiU a canvi del seu suport

El PP vol que totes les comunitats, començant per Catalunya, acceptin sense protestar els criteris d'estabilitat pressupostària. Els populars avisen CiU que si ha aprovat els pressupostos és gràcies al seu aval.

Joan Rusiñol
2 min
El portaveu parlamentari del PP al Congrés, Alfonso Alonso, ahir a la cambra baixa.

MADRID.Els populars van decidir ahir ensenyar les dents al govern d'Artur Mas. Quan falten pocs dies per a una vaga general, que Europa mirarà amb atenció, l'executiu de Rajoy reforça els missatges públics de contundència en l'austeritat i en el control de les finances públiques. En aquesta gesticulació política cap a Brussel·les, les comunitats autònomes són una peça essencial. Ja fa dies que el president espanyol repeteix que ell és el representant de totes les administracions públiques espanyoles davant les institucions comunitàries i, per tant, se sent amb autoritat per marcar el pas.

Per això els populars no es van mossegar la llengua a l'hora de respondre a les crítiques del conseller d'Economia, Andreu Mas-Colell, sobre la possibilitat que la llei d'estabilitat pressupostària pugui "desmuntar l'autogovern català".

Tots al mateix vaixell

L'encarregat de respondre-li va ser el portaveu parlamentari al Congrés, Alfonso Alonso. Tot i que va dir que no volia "polèmiques", va avisar el Govern que és el PP qui l'ajuda a "tirar endavant i gestionar una situació d'extrema gravetat". Per allunyar fantasmes harmonitzadors, va assegurar que el seu partit "respecta tant la Generalitat" que fins i tot li està donant suport perquè pugui aprovar els pressupostos. Un avís amb totes les de la llei.

Alonso no es va quedar aquí. Va passar a l'ofensiva per exigir lleialtat a l'hora de quadrar els comptes públics, sense fer menció a les retallades que ja està fent Catalunya. Li va recordar que l'obligació d'equilibrar els números ve d'Europa i que compromet a tothom: Estat i comunitats. "La pregunta és si el conseller hauria firmat el tractat d'estabilitat pressupostària. Jo crec que sí. Per tant, hi estem tots obligats perquè anem en el mateix vaixell", va afirmar el portaveu.

No tot el PP, però, comparteix el discurs de ple respecte a les competències actuals de les autonomies. El conseller de Sanitat de Madrid, Javier Fernández-Lasquetty, home vinculat a la FAES, es va mostrar partidari que les competències d'Educació i Justícia tornin a l'Estat. "Crec en Espanya com a nació, no sóc partidari de la centrifugació", va dir a Telemadrid. La Comunitat de Madrid haurà de fer més retallades després que hagi admès una caiguda de 1.000 milions en els ingressos previstos del 2011, segons va avançar ahir el diari Expansión. En el paquet de mesures per quadrar els números, el copagament continua centrant el debat públic, pocs dies abans de les eleccions andaluses i asturianes. El PSOE exigeix a Mariano Rajoy que "desautoritzi" el seu partit a Catalunya per haver donat suport a aquest tipus de mesures als pressupostos d'Artur Mas.

stats