Crònica 25/02/2011

Rajoy paga la factura del 2008 I s'oblida del codi ètic del PP

Joan Rusiñol
2 min
Rajoy va guanyar el pols a Aguirre i Aznar gràcies a Camps.

Madrid.Al juny del 2008, el PP del País Valencià va donar a Mariano Rajoy "la pesseta que li faltava per al duro" quan batallava per seguir sent el líder del partit. Li va recordar fa uns dies el president de la Diputació de València, Alfonso Rus, cansat que el líder del PP li fes suar ara la samarreta a Francisco Camps fins a l'últim segon. Finalment ahir, Rajoy es va decidir a pagar la factura pendent i a proclamar-lo candidat a la presidència de la Generalitat Valenciana. La decisió no li ha estat fàcil perquè suposa deixar en paper mullat el codi ètic que el PP va reforçar quan li va esclatar el cas Gürtel, que esquitxa precisament Camps.

"Jo crec en tu" va dir-li Rajoy a Camps l'any 2009, en un míting a València, un dels seus graners de vots. El líder del PP s'ha sentit sempre còmode en aquells actes de masses a la plaça de braus, coronats amb focs d'artifici. La possibilitat que el president valencià acabi al banc dels acusats ha distanciat a poc a poc, però, els dos polítics, fins al punt que la presència de Rajoy al País Valencià s'ha convertit en escadussera. Ara, després de constatar que Camps no faria un pas enrere per deixar pas a un altre candidat, ha optat per fer-li costat i jugar-se-la, conscient del xàfec polític que li caurà a sobre.

Camps només està imputat i, per tant, legalment té dret a presentar-se. Ara bé, no passa la prova del cotó fluix del Codi de Bones Pràctiques del PP, pensat entre d'altres per a ell. El document recorda la "prohibició d'acceptar cap regal". Primera contradicció: al president valencià se l'acusa de rebre uns vestits amb la pretensió que afavorís els que li feien. El codi, que reclama "autoexigència" en el terreny ètic, diu que "cal posar a disposició del partit el càrrec públic" quan els problemes amb la justícia poden "fer mal a l'organització o a la institució". Aquesta era l'esperança de la direcció però el líder del PP valencià ha deixat clar que ni pensar-ho: ell vol que les urnes diguin si és culpable o innocent.

Els populars esperen guanyar a València. Cal saber, però, si Camps aguantarà els 4 anys següents.

stats