Primers nomenaments
Crònica 12/12/2011

Rajoy ja concreta noms

Roger Tugas
2 min
Rajoy ja concreta noms

El nou president mou fitxa

Després del descans posterior a les eleccions, per meditar de qui es vol envoltar durant aquesta legislatura, el futur president espanyol, Mariano Rajoy, es començarà a mullar avui davant la junta directiva del PP. Hi anunciarà els seus candidats -que amb la majoria absoluta sortiran elegits segur- a presidir el Congrés i el Senat, així com els portaveus a les dues cambres.

El candidat català, ben situat

Per dirigir la mesa de la cambra baixa, un dels que estan més ben posicionats és qui va ser cap de llista per Barcelona, Jorge Fernández Díaz, segons fonts del partit consultades per l'agència Efe, i com ja va avançar l'ARA. És una persona que ja fa dues legislatures que està en alguna de les vicepresidències del Congrés i que és de la màxima confiança de Rajoy, amb qui va coincidir en el ministeri d'Administracions Públiques el 1996. Tanmateix, n'hi ha que dins del PP li retreuen que formi part del sector més conservador del partit, fet que li podria restar punts en una legislatura, la que comença, amb tants partits a la cambra.

Dues o tres alternatives

Un candidat a disputar-li el càrrec és el també veterà Arturo García Tizón, cap de llista per Toledo, un vell conegut de Rajoy amb llarg bagatge judicial i que es coneix molt bé el reglament del Congrés. També és una possibilitat que l'exministra i candidata per Pontevedra, Ana Pastor, assoleixi la presidència de la cambra, però fonts del PP la situen més aviat en el nou govern espanyol. Finalment, no és descartable que Rajoy es tregui un as de la màniga i protagonitzi un gir inesperat. Si és així, el càrrec podria recaure en l'encara alcalde de Madrid, Alberto Ruiz-Gallardón, a qui igualment es veu més com a ministre. Surti qui surti, estarà acompanyat per Ignacio Gil Lázaro i Celia Villalobos, que repetiran a la mesa.

García-Escudero, al Senat

La presidència de la cambra alta està més clara: totes les travesses apunten al portaveu del PP al Senat en l'anterior legislatura, Pío García-Escudero. També se sabrà avui qui el substituirà en aquest càrrec, així com qui serà el líder dels populars al Congrés. Aquesta última decisió Rajoy la consultarà amb Soraya Sáenz de Santamaría, que, com a possible vicepresidenta política, haurà de supervisar els tràmits parlamentaris dels projectes de llei. Això posa sobre la taula tres possibles portaveus al Congrés: el català José Luis Ayllón, el basc Alfonso Alonso i l'andalús Juan Manuel Moreno.

stats