DEBAT D'INVESTIDURA
Crònica 20/12/2011

Rajoy ofereix un pla reformista, tisorada i més Espanya

Joan Rusiñol
4 min
TRENCANT EL SILENCI Avui Rajoy serà investit com a president, ja amb les línies generals del seu govern traçades ahir.

MADRIDEls temps que corren són aspres i no hi ha lloc per a gaire èpica. Per això, Mariano Rajoy, que avui serà investit sisè president espanyol de la democràcia, va pronunciar ahir un discurs d'investidura directe i previsible, centrat en la feina que vol fer. Embellint-lo ben poc i amb silencis eloqüents, esquivant la lletra menuda de les retallades. "Ens enfrontem a una tasca ingrata", va avisar, per fer front a "circumstàncies difícils". El camí que va traçar té una destinació: la recuperació econòmica per crear llocs de treball. Per aconseguir-ho, aposta per l'austeritat (estalviar com a mínim 16.500 milions d'euros per quadrar els números el 2012); reformes (laboral, de l'educació), i recentralització (harmonització legislativa autonòmica a la baixa i unificació de mínims). Algunes de les mesures es preveuen polèmiques, com la recuperació de la deducció per compra d'habitatge (tornen els estímuls al totxo), l'eliminació de les prejubilacions i rebaixes fiscals puntuals.

El dia 30 el consell de ministres aprovarà un decret llei amb les primeres mesures i la pròrroga dels pressupostos. El nou president espanyol va assegurar que la seva "intenció" no és apujar els impostos, convençut que els diners han de ser a la butxaca dels ciutadans, no de l'Estat, i que cal afavorir els emprenedors. En aquest escenari, Rajoy va esquivar compromisos de més despesa i, en canvi, va marcar les grans línies per reduir-la.

Pensions

Actualitzar el poder adquisitiui suprimir les prejubilacions

El govern espanyol del PP complirà el compromís fet durant la campanya electoral i d'aquí 15 dies, el dia 1 de gener, revaloritzarà el poder adquisitiu de les pensions, congelades durant aquest 2011. Rajoy va admetre, després de la insistència del PSOE, que mantindrà l'edat de jubilació legal als 67 anys, malgrat que el PP hi va votar en contra quan ho va aprovar el govern socialista. Va proposar canvis perquè pesin més, a l'hora de calcular la pensió, les cotitzacions de tota la vida laboral. El nou executiu també proposarà "suprimir les prejubilacions excepte en circumstàncies molt excepcionals"; posar fre a la pràctica "abusiva" de convertir la prestació per desocupació els últims anys de la vida laboral com a "prejubilació encoberta". La tributació de les prestacions dels plans de pensions "millorarà", segons va anunciar el candidat.

Retallar 16.500 milionsComplir el dèficit del 4,4%

el 2012

El nou president està decidit a passar la tisora per complir amb Brussel·les i tancar l'any que ve amb un dèficit del 4,4%. Això són 16.500 milions d'euros, sempre que aquest any es tanqui amb un 6%. Si hi ha desviacions a l'alça -cosa que tothom dóna per fet- serà imputable, insinua Rajoy, al PSOE. La primera llei que portarà a la cambra baixa serà la d'estabilitat pressupostària que regula la reforma constitucional aprovada a l'estiu. Les parets mestres passen per reduir el deute fins al 60% el 2020 i un topall del 0,4% de dèficit estructural. El president electe ja va avisar que això marcarà límits a totes les administracions i en definirà les responsabilitats en cas d'incompliment. Per quadrar els números, va garantir "redimensionar" el sector públic, congelar la reposició del sector públic, menys a l'exèrcit i els serveis públics bàsics, suprimir organismes autònoms i contenir la despesa.

Desgravació per habitatge

Recuperar la desgravació per comprar la vivenda habitual

Com havia promès, el PP recuperarà la deducció de l'IRPF per "inversió" en habitatge habitual, que els socialistes havien eliminat per estimular el lloguer. Es mantindrà el tipus impositiu superreduït (4%) quan s'adquireixi un pis o una casa, però amb un límit de preu.

RecentralitzacióUnificació legislativa a la baixa

Com avançava diumenge l'ARA, Rajoy va estendre la mà als presidents autonòmics per repensar l'entramat institucional per evitar suposades duplicitats. Va oferir un pacte per "l'austeritat i l'eficiència" amb l'objectiu de traslladar els criteris antidèficit que ell vol aplicar a l'Estat, a la resta d'administracions públiques. L'altre gran puntal harmonitzador és la unitat de mercat. Rajoy va plantejar un "sistema de reconeixement mutu d'autoritzacions i llicències que elimini obstacles a la lliure circulació de béns i serveis per tot el territori nacional". La unificació també afectarà competències transferides com la sanitat, amb un paquet bàsic de serveis mínims igual arreu de l'Estat, i l'educació, amb un model lingüístic que combini català, castellà i anglès, sense precisar percentatges. El PP impulsarà l'anunciada llei per permetre la privatització de les televisions autonòmiques.

Suprimir els pontsReforma laboral com a prioritat

Per Mariano Rajoy, la reforma laboral que ha proposat a sindicats i empresaris ha de servir per millorar la competitivitat espanyola i reduir l'atur, la "pedra angular" de la nova etapa. La gran novetat va ser traslladar als dilluns més pròxims els festius entre setmana per eliminar ponts, llevat de les "dates més arrelades socialment". Rajoy també va apostar per fer més flexible el mercat de treball i afavorir la contractació estable. Per ell, això passa per modificar la negociació col·lectiva perquè "cada matèria es negociï en un àmbit territorial o sectorial òptim". Ahir va optar per picar l'ullet a la patronal espanyola i es va comprometre a reforçar el control de "l'absentisme laboral injustificat".

Sector bancari

Treure els actius tòxics i fer una segona onada de fusions

Rajoy veu urgent sanejar els balanços dels bancs, venent els immobles. Es va limitar a dir que "intentarà" que no calgui fer servir diner públic per crear un banc dolent, amb els actius tòxics. Va confirmar una segona onada de fusions.

Ajuda a emprenedorsRebaixa de societats per a pimes

Rajoy va deixar la reforma a fons de la fiscalitat per quan es "normalitzi" la situació econòmica, però sí que prendrà ja mesures per a les petites i mitjanes empreses. Permetrà que es pagui l'IVA només quan s'hagi cobrat; rebaixarà l'impost de societats per a les petites i mitjanes empreses al 20% i ampliarà el règim especial a les que tenen una xifra de negocis de fins a 12 milions. Hisenda calcula que es deixaran d'ingressar 9.500 milions. Es bonificaran al 100% les cotitzacions quan es contractin menors de 30 anys que accedeixin al seu primer lloc de treball i s'ajudarà amb 3.000 euros qui contracti el seu primer treballador.

Ministeris i organismes

Torna el ministeri d'agricultura

El nou president espanyol vol situar l'agricultura com un dels eixos de la seva política i per això recuperarà un departament que porti aquest nom. Rajoy impulsarà la renovació pendent d'organismes estatals que fins ara ha bloquejat, com el Constitucional, i reintroduirà el recurs previ d'inconstitucionalitat.

Bateria de reformesBatxillerat de tres anys

Altra vegada amb esperit recentralitzador, aposta per legislar en educació en l'àmbit estatal, amb un batxillerat de tres anys i un sistema "nacional" d'accés al professorat. El "projecte reformista" inclou el sector energètic i la justícia, reformar la llei de subvencions i crear una nova normativa de transparència.

stats