ELECCIONS ANDALUSES
Crònica 27/03/2012

Rajoy nega que pateixi desgast i promet fer més reformes

El president espanyol, Mariano Rajoy, no creu que les seves primeres retallades li hagin passat factura a Andalusia i Astúries. Tot el contrari, diu que les reformes continuaran perquè són necessàries.

Joan Faus
2 min
El president espanyol, Mariano Rajoy, ahir a l'arribada a Seül, on participarà en una cimera de seguretat nuclear.

MADRID.Amb un sobri i contundent "no" va respondre ahir el president espanyol, Mariano Rajoy, a la pregunta de si creia que les retallades aprovades pel govern espanyol li havien passat factura en els resultats electorals a Andalusia i Astúries. Al contrari, es va mostrar ferm amb el dogma de l'austeritat i el seu full de ruta. "Cal mirar al futur, cal fer reformes, els altres les fan i ens estem jugant el futur d'Espanya, no dels pròxims dos anys, sinó el futur d'Espanya en molts anys", va assegurar en arribar a Seül, on participarà avui en una cimera de seguretat nuclear i on es veurà per primer cop amb el president dels EUA, Barack Obama.

Com ja havia fet el dia anterior la direcció del PP, Rajoy va tractar de desvincular la resposta de les urnes de la valoració dels primers tres mesos de gestió de l'executiu. "Estem fent el que hem de fer", va dir. "Tenim problemes per finançar-nos als mercats, hi ha la UE darrere".

El missatge ve a ser que passi el que passi a les urnes i al carrer -la vaga general de dijous serà una altra prova de foc-, les reformes són imprescindibles i continuaran en els pròxims mesos "perquè és el que Espanya necessita" per no quedar-se "aturada trenta anys enrere". En aquest sentit, el president va avançar que els pressupostos generals de l'Estat, que es presentaran divendres, seran "molt austers" i que a l'abril i al maig hi haurà noves reformes. Fins ara el govern ha donat llum verda a tres reformes significatives: financera, laboral i d'estabilitat pressupostària.

L'únic, encara que mínim, indici d'autocrítica en les paraules de Rajoy va ser el seu compromís a explicar "tot el que es fa" per poder disposar de la "comprensió de la gent".

El "gran resultat" d'Andalusia

En canvi, no hi va haver autocrítica sobre si s'havien generat massa expectatives de les possibilitats del PP d'obtenir la majoria absoluta a Andalusia. El president va subratllar que les eleccions no poden ser considerades "de cap manera" un fracàs. Ni de bon tros. "No havíem tingut mai un resultat tan bo. Ens hauria agradat governar, però nosaltres seguirem aquí", va dir, abans de declarar-se "molt orgullós" del candidat popular, Javier Arenas.

La victòria insuficient del PP a Andalusia tot i haver posposat els nous anuncis de retallades fins després de les eleccions li va valer ahir a Rajoy les crítiques del Financial Times i el Wall Street Journal . Els dos diaris van advertir que l'estratègia dóna menys temps al govern per reduir el dèficit fins al 5,3%. Ahir, però, la prima de risc va baixar. Els mercats donen una treva abans de conèixer els pressupostos.

stats