Crònica 22/02/2012

Rajoy vol polítiques d'estímul sense anar "contra ningú"

Eva Ontiveros
2 min
Rajoy vol polítiques d'estímul sense anar "contra ningú"

LONDRES.El president del govern espanyol, Mariano Rajoy, i el seu homòleg britànic, David Cameron, es van reunir ahir a Downing Street per unir forces davant de la cimera de la Unió Europea de la setmana que ve. Els dos mandataris reclamen que, conjuntament amb les polítiques d'austeritat, s'impulsin també polítiques d'estímul, que ajudin les economies europees a créixer. Rajoy, que ha signat una carta promoguda pel Regne Unit i Holanda i que han secundat una dotzena de països europeus en què es reclamen mesures per reactivar l'economia, va demanar "decisions atrevides" a la UE. Entre aquestes decisions va situar l'obertura del mercat laboral i la promoció del comerç amb Rússia, la Xina i els EUA.

El president del govern espanyol va defensar la seva decisió de sumar-se a la iniciativa del Regne Unit i Holanda. "He signat la carta perquè m'ha semblat una bona iniciativa, perquè implica reformes estructurals, una mesura que necessitem", va dir, i va afegir que no es tracta de fer un front "contra ningú", en referència a França i Alemanya, les dues principals economies de la UE que no han signat la carta. La resta de signataris són els caps de govern d'Itàlia, Estònia, Finlàndia i Irlanda -països membres de l'eurozona- i els dirigents de Txèquia, Suècia, Polònia, Eslovàquia i Letònia. Pel que fa a França i Alemanya, David Cameron va dir que estan completament oberts que els francesos i els alemanys "donin suport a aquesta petició".

Cameron i Rajoy van destacar que les relacions entre els dos governs eren "magnífiques" i que la sintonia entre les seves polítiques econòmiques quedava reflectida en el contingut de la carta, que demana més liberalització del mercat comú i la integració del mercat energètic per al 2014. El vice-primer ministre britànic, Nick Clegg, del Partit Liberal, també va aprofitar per felicitar Rajoy per les reformes econòmiques implementades recentment pel govern espanyol.

La sobirania de Gibraltar

Però el que Mariano Rajoy va voler transmetre ahir és que la Unió Europea hauria d'impulsar un conjunt de mesures, totes alhora, que permetin el creixement a mitjà i llarg termini. I que Brussel·les hauria de prendre consciència d'aquesta necessitat. La idea, per Rajoy, és seguir amb la disciplina pressupostària amb retallades i ajustos, però també amb reformes per assegurar el creixement, mesures monetàries del Banc Central Europeu i canvis estructurals en tota la UE.

Rajoy, però, va aprofitar per parlar amb Cameron de la sobirania de Gibraltar. Cameron va repetir una vegada més que la sobirania del Penyal no seria discutida o negociada fins que els habitants de Gibraltar ho demanessin.

stats