CAP AL 20-N
Crònica 05/09/2011

Rajoy pressiona Camacho perquè sigui cap de llista al Congrés

La majoria absoluta és a tocar i calen els millors candidats per apuntalar-la. Mariano Rajoy vol caps de llista que assegurin un bon resultat i Sánchez-Camacho és qui, a Catalunya, el pot garantir més.

Oriol March
3 min
Mariano Rajoy va acompanyar Alicia Sánchez-Camacho al míting central de la campanya de les eleccions municipals, que es va celebrar a l'Hospitalet de Llobregat.

Barcelona.El PP sap que el 20-N pot obtenir una doble victòria consistent a recuperar el govern de l'Estat i, de passada, enfonsar el PSOE a les urnes. És per això que la direcció estatal del partit, ubicada al carrer Génova de Madrid, vol configurar unes llistes tan fortes com sigui possible, per assegurar un resultats inapel·lables. Aquest full de ruta passa, doncs, per teixir una xarxa de caps de llista que assegurin el major nombre d'escons possibles a cada demarcació. I això fa que la direcció estatal popular tingui la determinació de demanar a Alicia Sánchez-Camacho, presidenta del PP català, que sigui la número 1 dels conservadors per Barcelona.

De fet, Mariano Rajoy podria demanar-l'hi avui mateix, en el marc de la junta directiva estatal del PP que tindrà lloc al quarter general del partit. En les últimes setmanes ha pres força la possibilitat que Jorge Fernández Díaz, vicepresident del Congrés i home de partit, encapçali la llista catalana, però fonts properes a Rajoy han afirmat a l'ARA que encara no donen res per fet. Més aviat al contrari. "La decisió sobre qui és el cap de llista depèn exclusivament de Rajoy i de Sánchez-Camacho, perquè són ells els que han de triar", apunten les mateixes fonts. I és que la direcció del partit sap que la presidenta del PP català és una candidata amb ganxo electoral, com ha demostrat en les eleccions catalanes -va portar el seu partit a ser la tercera força al Parlament- i en les eleccions municipals, en què va fer una campanya intensa per tot el territori que es va traduir en un augment considerable dels regidors populars. Tot i això, fonts de l'entorn de Sánchez-Camacho apunten que no està del tot convençuda per encapçalar les llistes, potser per no col·lisionar amb Jorge Fernández.

Ara la direcció estatal del PP vol que aquest esquema es torni a repetir a les eleccions espanyoles, i per això li insistiran perquè encapçali la llista per Barcelona. La proposta també la subscriuen alguns dels membres del seu nucli dur al PP català, i tant des de la direcció madrilenya com des de Catalunya no es descarta la possibilitat que Sánchez-Camacho sigui cap de llista per Barcelona i que, finalment, no ocupi el seu escó. "No seria la primera vegada que s'ha fet", asseguren des del cercle de Rajoy.

Superar CiU a Barcelona

Una de les obsessions del PP de cara al 20-N és superar CiU a la demarcació de Barcelona. "L'Alicia és un actiu que cal aprofitar i ens ajudaria a aconseguir aquest objectiu", indiquen des del PP català. Els populars són conscients que Sánchez-Camacho és capaç de sumar per sobre de la marca del PP estatal -o, si més no, disposa de més ganxo electoral que Fernández Díaz- i que és la més indicada per plantejar batalla als debats de campanya contra Josep Antoni Duran i Lleida.

Els populars tenen la intenció -similar a la que tenen els nacionalistes- d'aprofitar el previsible descens del PSC, i els més agosarats ja defensen des de fa mesos la hipòtesi d'un triple empat entre socialistes, CiU i PP. Una possibilitat que, en bona mesura, passa per un augment notable dels populars -ara tenen 8 diputats catalans- que seria possible per dos factors: per l'onada favorable al PP que ja es va notar a les eleccions municipals i autonòmiques del 22-M, i per la tria d'una candidata capaç de sumar per sobre, fins i tot, de les sigles del partit.

Contrapartides

Per al PP, la quadratura del cercle consistiria a aconseguir que la presidenta del PP català fos candidata però que finalment no prengués possessió de l'escó, perquè d'aquesta manera, pensen, s'obtindria un bon resultat el 20-N i no hi hauria canvis en el dia a dia al Parlament de Catalunya, on Sánchez-Camacho té un paper central i decisori tenint en compte que ja ha fet de frontissa en assumptes importants com els pressupostos de la Generalitat.

Des d'Urgell -carrer on el PP català té la seu- i des de Génova saben que la figura de Sánchez-Camacho ha estat clau per reflotar el partit i enfortir-lo després de la marxa de Josep Piqué i del convuls congrés del 2008, en què Montserrat Nebrera va desafiar la direcció estatal i gairebé li guanya la partida. Per això existeix alguna reticència -més per la part catalana que no pas per l'espanyola- a la possibilitat que la presidenta del PP català marxi a Madrid. No tant com a diputada, sinó com a ministra. És evident que, si Rajoy li fa aquesta oferta, Sánchez-Camacho no tindrà marge per negar-s'hi. Encara que això debiliti el seu partit al Parlament de Catalunya.

stats