NOU GOVERN ESPANYOL
Crònica 01/12/2011

Rajoy pressiona per un pacte laboral el 6 de gener

El futur president del govern espanyol té pressa per prendre mesures contra l'atur. Per això, tornant de Reis vol damunt la taula acords tancats en matèria laboral entre la CEOE, la UGT i CCOO.

Joan Rusiñol
2 min
CANVI EN UN TEMPS RÈCORD 
 La reforma laboral és una
 De les prioritats de Rajoy,  Però ell continua sense donar detalls de la seva proposta.

MADRID.Des del seu despatx, a la planta setena del PP al carrer Génova, Mariano Rajoy ja ha començat a governar. És a dir, a prioritzar: reforma laboral, control del dèficit i compromís europeu. Ahir va abordar la primera qüestió amb els agents socials, avui collarà els presidents autonòmics del seu partit perquè accelerin les retallades i la setmana que ve analitzarà el compromís comunitari amb Angela Merkel i Nicolas Sarkozy. A sindicats i empresaris els va deixar molt clar que vol canviar el model laboral en un temps rècord i que només tenen fins a Reis per fer-li arribar propostes consensuades i tancades. A partir de la segona setmana de gener, el seu govern decidirà, amb acords damunt la taula o sense.

Un esforç per la gravetat actual

Des del dia de les eleccions espanyoles, el president electe no ha donat explicacions públiques però, en un comunicat, va explicar que havia "animat" la CEOE, la UGT i CCOO a "arribar a acords amb urgència". Davant la gravetat de la situació laboral espanyola, Mariano Rajoy ha demanat als agents socials que facin "un esforç d'entesa", deia la nota del PP. I afegia: "Ha trobat en els seus interlocutors una actitud de responsabilitat i compromís". Cert.

El secretari general de Comissions, Ignacio Fernández Toxo, i el president de la patronal espanyola, Joan Rosell, van demostrar més bona predisposició que l'ugetista Cándido Méndez, tot i que va qualificar la reunió de "sincera i oberta".

Toxo va assegurar que hi ha un "vast camp de treball en què és possible l'entesa" amb "portes i telèfons oberts". De fet, el líder sindical va recordar que molts dels temes que vol reformar el futur president ja els estan treballant des de fa temps amb la patronal. A la tarda, Méndez va explicar, per exemple, que uns i altres tenen firmat un acord sobre mútues que no va arribar a veure la llum i que ara es pot recuperar. Rosell comparteix amb Rajoy que "no es pot seguir parlant de manera indefinida" i cal actuar.

El líder del PP continua sense donar detalls de la seva proposta perquè abans espera rebre les que facin conjuntament els agents socials. Ara bé, els va relatar un catàleg de qüestions que vol tocar: el paper de la negociació col·lectiva, la contractació, l'absentisme, la solució extrajudicial de conflictes, la formació i el treball temporal.

Els sindicats van aprofitar aquesta primera presa de contacte per reclamar-li una aposta per la flexibilitat interna i per buscar un acord que passi per la moderació salarial, la reinversió de beneficis a l'empresa i un control dels preus. També creuen que cal demanar més temps a Europa per eixugar el dèficit. La UGT es va desmarcar de CCOO i va assegurar que una altra reforma no és prioritària perquè el marc laboral vigent, impulsat pel PSOE, ja serveix per resoldre el que pretén el PP. Per exemple, la priorització dels convenis d'empresa. Comença un desembre de negociació.

stats