Crònica 27/11/2011

Un de cada cinc espanyols viu per sota del llindar de la pobresa

Carles Arbolí
2 min

BARCELONA.El nou executiu de Rajoy toparà de cap amb una realitat social molt dramàtica: un de cada cinc espanyols viu per sota del llindar de la pobresa. Estadísticament representen gairebé el 21% de la població. A Catalunya les dades són quasi idèntiques. La crisi, l'atur -cinc milions de persones sense feina a tot l'Estat- i l'envelliment de la població són els reptes que haurà d'afrontar l'executiu espanyol en un moment d'austeritat i retallades que castiguen, especialment, els més desafavorits.

Si alguna llei que ha nascut amb mal peu és la de dependència, aprovada el desembre del 2006 i que des d'aleshores ha topat amb un problema de finançament que ja s'ha tornat endèmic. Que ho expliquin a les prop de 40.000 persones que, a Catalunya, s'han acollit a les ajudes d'aquesta normativa i que encara no han cobrat, o ho han fet amb comptagotes. Això passa amb una llei que havia de ser el tret de sortida per universalitzar el dret d'atenció a les persones amb dependència, és a dir, totes aquelles que no poden fer elles soles les activitats bàsiques de la seva vida diària. Per aquest motiu, la problemàtica agafa una dimensió social alarmant.

El nou govern de Rajoy haurà de bregar amb els incompliments reiterats dels compromisos de pagament de l'executiu Zapatero -la Generalitat ha aportat 2,5 euros per cada euro aportat per l'Estat-, però, a més, li toca fer-ho en un període d'austeritat i d'una més que possible retallada de serveis bàsics per complir amb els requeriments europeus, tal com ja ha passat a Catalunya. En recents declaracions, Rajoy ja ha advertit que difícilment es podrà mantenir aquesta llei, almenys en les condicions vigents fins ara i que estaven previstes fins al 2015, la qual cosa amenaça el futur de 157.000 dependents catalans.

stats