ELECCIONS ESPANYOLES
Crònica 12/11/2011

Rajoy diu que el seu triomf reforçarà l'euro

El candidat del PP està convençut que una majoria absoluta del seu partit el 20-N serà un missatge de fermesa cap a l'exterior. Intueix que un triomf de la dreta serà "molt ben rebut" a la Unió Europea.

Joan Rusiñol
3 min
Mariano Rajoy va fer ahir un míting a Vitòria acompanyat d'Antonio Basagoiti.

Vitòria.A diferència de fa tres anys, en la precampanya electoral Mariano Rajoy ha defugit les fotos amb els seus socis de la dreta europea, Angela Merkel i Nicolas Sarkozy. Sap que els motors d'Europa miren amb preocupació les finances espanyoles i que poden acabar exigint mesures més dràstiques al futur govern que surti de les urnes diumenge de la setmana que ve. Per això, ahir va reclamar una majoria molt sòlida per poder enviar un missatge de fermesa a Brussel·les, que li protegeixi la rereguarda i que el reforci si ha de plantar cara als seus aliats conservadors de Berlín i París.

En un dinar-míting a Vitòria, a Euskadi, va explicar-ho sense embuts: "Un gran suport al canvi serà molt ben rebut perquè donarà molta tranquil·litat, reforçarà l'euro, la Unió Europea i serà una plataforma per millorar el benestar i la riquesa dels espanyols". A la tarda, a Burgos, va afegir que si el PP guanya serà "un missatge al món que les coses es volen fer bé i que Espanya serà un pilar fonamental en el projecte de l'euro". Un dia més, el discurs electoral està pensat per a l'endemà de les eleccions espanyoles.

El PP té coll avall el triomf i, superat el cara a cara amb Rubalcaba, tots els dirigents consultats admeten que Rajoy està molt més alliberat i segur en la tribuna dels oradors. És obvi que es va treure un pes del damunt. Ara toca posar el pilot automàtic per evitar que ningú es refiï -"estem portant l'estratègia electoral on més ens convé", diu un candidat- però, en privat, els populars donen per segura la majoria absoluta. Els més optimistes parlen d'una forquilla d'entre 190 i 195 diputats i els més prudents creuen que es quedaran en 180-185. En tot cas, no necessitaran pactes per impulsar amb rapidesa les reformes econòmiques que volen fer. Ahir, però, va dir que tothom ha d'"estar a l'altura": partits polítics, agents socials i mitjans de comunicació.

Rajoy sap que no ho tindrà gens fàcil i prepara el terreny per a l'endemà. Els populars volen esperar a conèixer les xifres abans de fer pronòstics però temen que el dèficit estigui més disparat del que assegura la vicepresidenta Elena Salgado.

Les tensions econòmiques són tan brutals que el discurs per calmar els mercats va aconseguir fer ombra a les paraules d'ETA al Gara. El PP del País Basc admet que, durant tota la campanya, estan suant per poder "col·locar un titular econòmic" als diaris, a diferència del que passa a la resta de l'Estat.

Ni regals ni dreceres

A l'entrevista, els representants d'ETA aposten per converses directes entre ells i els governs espanyol i francès sobre la tornada a casa dels presos i exiliats, la inutilització de les armes, i la "desmilitarització" d'Euskal Herria. Paral·lelament, reclama un procés de diàleg que han de liderar "els agents polítics i socials bascos" amb una consulta popular que segelli els acords. Els representants de l'organització terrorista diuen que no seran un obstacle.

Una de les novetats significatives de l'entrevista al Garaés que ETA es dirigeix, per primer cop, a Mariano Rajoy, l'aspirant més ben situat. Es mostren satisfets per la reacció que va tenir el polític del PP a l'anunci de cessament de l'activitat armada perquè, segons diuen, "trenca amb el discurs negatiu, agressiu i sense sentit de fins ara". Creuen que el canvi de color polític al capdavant del govern espanyol "no suposa una variable decisiva".

A Vitòria Rajoy no va voler dedicar-hi gaire temps per "no fer la campanya a ningú", en referència a la candidatura abertzale d'Amaiur. Els populars estan convençuts que l'entrevista té finalitats electoralistes per consolidar un grup propi al Congrés i fagocitar més votants de l'ala sobiranista del PNB. De fet, no descarten algun comunicat abans del dia 20, potser el dia de reflexió. El líder del PP va dir que només vol "la dissolució irreversible" d'ETA i va receptar "seriositat", "unitat", "llei" i "estat de dret". El líder del partit al País Basc, Antonio Basagoiti, va dir que Rajoy és la millor garantia per dirigir la nova etapa "sense regals ni dreceres". L'escoltaven la dona d'una víctima del GAL, Juan Carlos García Goena, i el pare d'una víctima d'ETA, Diego Salvà.

A Euskadi els resultats del 20-N marcaran una nova etapa.

stats